29. Marta 2022.

Cijene grafičkih kartica padaju, polako ali sigurno

Big Portal

U određenim trenucima postalo je maltene nemoguće kupiti novu ili polovnu grafičku kartu po iole povoljnoj ceni, a ni danas situacija nije znatno drugačija.

Međutim, čini se da se od skoro situacija blago popravlja, pa su cene grafičkih karti krenule polako, vrlo polako da se normalizuju. Kako navodi Expreview, najnovija kretanja na tržištu grafičkih karti govore kako su cene niže nego tokom januara ove godine, pa prema kretanju tržišta nisu bile jeftinije u proteklih 15 meseci, ako se reč jeftino uopšte može upotrebljavati u istoj rečenici sa grafičkim kartama.

Iako je situacija i dalje daleko od idelane i realne, sve ovo ide u prilog tvrdnjama da se cene grafičkih karti polako, a nadamo se i sigurno, približavaju preporučenim maloprodajnim cenama. Takođe, u sledećem kvartalu može se može se očekivati i dalje smanjenje cene grafičkih karti, što je odlična vest za korisnike.

gpupricetrend.jpg



U ovom trenutku, procenjuje se da će cene Nvidia i AMD grafičkih karti iz RTX 30 i Radeon RX 6000 serija postati niže nekih 10 do 20 posto u toku sledećeg kvartala, a možda i više u zavisnosti od proizvođača.

Naravno, sve ovo ostaju samo predviđanja, ali prema navodima TechRadar-a, neki od najvećih maloprodajnih lanaca su privatno rekli kako se očekuje značajnija promena u ceni grafičkih karti tokom aprila i maja tekuće godine. A šta je još jedan mesec za sve one igrače koji već više od godinu dana čekaju da se dokopaju svoje nove grafičke karte?

Dakle, trebalo bi da sve to postane povoljnije, a koliko tačno povoljnije nam ostaje da vidimo. Sve su to pretpostavke, nagađanja, i nadanja, tako da sve treba uzeti sa dozom opreza. Uz to, i sva ova sniženja ne znači da će se cene grafičkih karti vratiti u pravu normalu. Ali, situacija se svakako poboljšava, iako polako.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare