29. Marta 2022.

Microsoft uvodi zaštitu protiv malicioznih drajvera

Big Portal

 Microsoft Defender je, iako najosnovniji, i među najpopularnijim programima za zaštitu računara od malvera i virusa, pa tako ne čudi što ova kompanija radi na unapređenju njegove funkcionalnosti.

Nova sposobnost koju će Windows Defender dobiti zove se Vulnerable Driver Blocklist, a glavna svrha će biti zaštita sistema od potencijalno malicioznih drajvera, kao i onih drajvera koji mogu imati neki propust koji bi dozvolio eksploataciju te sigurnosne greške i pristup sistemu.

Potpredsednik kompanija Microsoft za sigurnost operativnih sistema, Dejvid Veston, objavio je dolazak ove funkcionalnosti u svom tvitu “Omogućite agresivniji pristup blokiranju malicioznih sadržaja koji uključuje i opasne drajvere”.

Ova funkcionalnost će automatski biti uključena u Windows 10 operativnim sistemima koji su u S modu, kao i na drugim mobilnim uređajima koji imaju funkcionalnost pod nazivom Memory Integrity Core Isolation.

Ova sposobnost unutar Windows Defender-a oslanjaće se na listu blokiranih drajvera koju će održavati sam Microsoft zajedno sa svojim glavnim partnerima. Kako navodi ZDNet, razlog za blokiranje ovih drajvera će najčešće biti neki sigurnosni propust prisutan u njihovom kodu koji se može iskoristiti za neodobren pristup sistemu.

Ovakvi propusti navode ove drajvere da se potencijalno ponašaju kao malver, a mogu i iskazati ponašanje koje bi zaobišlo Windows Security Model i omogućilo pristup kernel privilegijama. Dakle, potencijalno ozbiljni problemi za izložene korisnike, piše ZDNet.

Trenutno, nema konkretnih informacija o tome za koje sve verzije operativnih sistema Windows 10 i Windows 11 će ova nadogradnja Windows Defender-a biti dostupna, pa se ne zna koji će sve korisnici moći da iskoriste ovu novu sposobnost.
U svetlu skorašnjih problema sa kompanijom Google i popularnim Chrome pretraživačem, dobro je videti da velika kompanija kao što je Microsoft aktivno radi na poboljšanju svojih bezbednosnih mera. Ostaje samo da se vidi u kolikoj meri će sve to biti efektno, a i koliko će se korisnicima dopasti.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare