25. Marta 2022.

Evo kako da ispravite držanje u samo nekoliko poteza

Big Portal

Vremenom nepravilno držanje počinje ozbiljno da utiče na kičmu, kukove, koljena, ramena, povlači sa sobom i bolove u mišićima.

Kada tome dodate i slabu fizičku aktivnost, koji kilogram viška – mogu da nastanu baš ozbiljni zdravstveni problemi.

Evo šta treba da uradite:

Prvo zabilježite sve nedostatke koje uočite na tijelu, odmah ćete znati na čemu treba da radite da biste popravili držanje.

Dakle, provjerite da li vam ramena stoje u ravni, da li vam kukovi naginju prema naprijed, da li su stopala postavljena normalno, prema vani ili prema unutra.

Ako ste primijetili da nešto od ovoga nije u redu, sljedeći dan poranite, protegnite se i – pravac pred ogledalo.

Izučite pred ogledalom kako da se postavite u pravilan položaj. To ćete najbolje i najlakše uraditi ako zamislite da vam neko vuče vrat prema tavanici.

U toj pozi ramena pomjerite unazad, ispravite ih i opustite, uvucite trbušne mišiće, noge postavite u ravni sa kukovima. Rasporedite težinu ravnomjerno na oba stopala i prirodno opustite ruke duž tijela. Bićete kao novi!

I samopouzdanje se vježba

Izgradićete izgled, ali ovo će vam podići i samopouzdanje. Pored zdravstvenih prednosti, dobro držanje će pomoći da izgledate opuštenije i otvorenije u svakoj prilici i u kontaktu sa ljudima.

Odjeća može dosta da učini za vaš izgled, ali morate isto tako da imate pravilno držanje tijela i kičme ukoliko želite da odajete izgled osobe pune samopouzdanja.

Da biste vidjeli i osjetili kako to izgleda, možete još nešto da učinite za sebe čak i ako nemate veliko ogledalo: stanite priljubljene glave i kukova uz zid, postavite pete 2cm od zida, privucite donje trbušnjake kičmi da biste smanjili luk na dnu leđa i – odmaknite se.

Upravo tako izgleda pravilno držanje tijela! Imajte na umu ovaj stav kada stojite ili hodate.

Pravilno držanje treba da se podrazumijeva i kad obavljate svakodnevne aktivnosti.

Kod usisavanja, recimo, leđa bi trebalo da budu ispravljena, a karlica “podvučena” snagom mišića. Položaj tijela se mijenja zahvaljujući gipkosti mišića nogu i iz blago savijenih koljena.

Najvažnije je da se pravilno odredi visina rukohvata na ispustu za usisnu cijev – treba da bude do visine kukova. Izbjegavajte okretanje trupa.

Ukoliko usisavate ispod namještaja, kleknite i iz tog položaja usisajte, kičma mora da stoji pravo.

A ako imate automobil, kada se vrata otvore a vi stojite pored, da biste zaštitili leđa potrebno je da nogom bliže zakoračite u unutrašnjost automobila.

Sve vrijeme se pridržavajte za krov ili gornji dio sjedišta. Iz tog položaja – jedna noga u autu, druga napolju – sješćete u auto. Tek tad ubacite i drugu nogu u auto. Naravno, vodite računa da vam kičma stoji pravo.

Pripazite na težinu

Kičma je koštani stub dug oko 75 cm kod muškaraca i 65 cm kod žena. Sastoji se od 33 pršljenova koji su međusobno povezani u vratnom, grudnom i slabinskom dijelu međupršljenskim diskovima, čija jezgra kod mladih sadrže do 88 odsto vode, a kod starijih do 70 odsto.

U krstima i trtičnom dijelu su srasli i čine istoimene kosti. Podržavaju oko 140 mišića koji upravljaju njenim pokretima – od mišića vrata, leđa i grudnog koša, do mišića trbuha i dna karlice.

Samo redovna izmena mirovanja i opterećenja omogućuje prokrvljenost pršljenova i mekih tkiva kičme koji tako mogu da prime hranjive materije i uklanjaju sopstveni otpad.

Kičmi najbolje odgovaraju plivanje, košarka, odbojka, rukomet, planinarenje, a izuzetno važno je da održavate tjelesnu težinu – zbog svakog kilograma viška na trbuhu, kičma trpi opterećenje od sedam kilograma!

(kurir.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare