18. Marta 2022.

Niskokalorična hrana koja nudi jod, fosfor i cink – nije dobro jesti više od 80 grama dnevno

Big Portal

A pošto su škampi mali, oni su niže u lancu ishrane od većih morskih plodova, tako da je manja verovatnoća da sadrže živu. Ali da biste bili sigurni, pročitajte deklaracije.

Škampi su veoma raznovrstan izvor proteina i mogu se kuvati, pržiti, dinstati, kuvati na pari, peći na roštilju ili peći u rerni.

Najvažnije pri kuvanju škampa je da su dobro termički obrađeni (minimalna bezbedna unutrašnja temperatura od 145 stepeni Celzijusa).

Dobro pravilo za identifikaciju da li je potrebno više vremena za termičku obradu je da proverite boju. Škampi počinju da postaju ružičasti kada su kuvani, a meso im viri.

Meso škampa je veoma mekano i nije im potrebno mnogo vremena da postanu ukusna poslastica koja se topi u ustima. Ali škampi takođe imaju niz zdravstvenih prednosti.

Oni su dobar izvor proteina

Otprilike 80 grama kuvanih škampa sadrži 20 grama proteina, što je 40 odsto preporučene dnevne vrednosti. Proteini u škampima nam mogu pomoći da duže ostanemo siti, što je važno za održavanje telesne težine i ravnotežu šećera u krvi.

Oni su izvor korisnih minerala

“Škampi su raznovrsni, niskokalorični morski plodovi koji obezbeđuju jod, fosfor, cink i magnezijum”, rekla je dijetetičarka Liza Endruz za TheHealth.

Cink je dobar za imunitet, magnezijum ima širok spektar prednosti, od zdravlja kostiju do ravnoteže krvnog pritiska. Jod je posebno važan tokom trudnoće, a fosfor podržava zdravlje kostiju i pomaže telu da se oslobodi toksina i oporavi oštećenje tkiva.

Oni obezbeđuju omega-3 masti za zdravlje srca

Škampi takođe obezbeđuju antiinflamatornu eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), od kojih su obe omega-3 masne kiseline. Povećanje unosa ovih masnih kiselina značajno pomaže u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšavaju kognitivno zdravlje

Morski plodovi sadrže astaksantin, antioksidans koji može pomoći u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala.

“Ovo bi moglo da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Takođe se pokazalo da antiinflamatorna svojstva astaksantina pomažu kod dijabetesa, gastrointestinalnih, bubrežnih, kožnih i očnih bolesti”, rekla je dijetetičarka Anja Rozen iz Njujorka.

Korisno u trudnoći

Konzumacija morskih plodova tokom trudnoće može biti posebno korisna za nerođenu decu, odnosno za njihov neurokognitivni razvoj. Takođe, škampi su u kategoriji morskih plodova “najbolji izbor” za žene koje pokušavaju da zatrudne, trudne su ili doje.

Dobro za bolesti štitne žlezde

Još jedna neverovatna prednost koju nude škampi. Oni su zdrava hrana za ljude koji imaju bolest štitne žlezde jer obezbeđuju jod i selen, dva minerala potrebna za normalno funkcionisanje štitne žlezde.

Sadrže holesterol

Ako ste trudni ili dojite, većina dijetetičara savetuje da se pridržavate porcija škampa do dve nedelje. Takođe, imajte na umu da škampi sadrže holesterol: 161 miligram holesterola (54 odsto dnevne vrednosti) po porciji od oko 80 grama.

“Trenutna preporuka je da se holesterol u ishrani održava na manje od 300 miligrama dnevno i što je niže moguće”, kaže nutricionista i dijetetičar Džoan Saldž Blejk, profesor na Univerzitetu u Bostonu.

Ali nemojte se plašiti holesterola. Američko udruženje za srce kaže da je za kontrolu holesterola u krvi važnije ograničiti hranu bogatu zasićenim i trans mastima.

Opasnost od alergija

Loša strana škampa je to što su alergena hrana, sa mlekom, jajima, ribom, orašastim plodovima, kikirikijem, pšenicom i sojom. To znači da ljudi koji su alergični na škampe mogu doživeti tešku, pa čak i po život opasnu anafilaksiju kada ih jedu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare