Mi smo vas odlučili ovoga puta počastiti receptima koje do sada možda niste probali
Paprike punjene mesom i gorgonzolom
Sastojci:
8 srednje velikih crvenih ili žutih paprika ili miješano
Za nadjev:
1 Fant za punjenu papriku i sarmu
250 g mljevenog mesa
150 g riže
120 g gorgonzole
2 kašike svježe naribanog parmezana
1 kašičica sjemenki komorača
100 ml maslinovog ulja
Priprema:
Sadržaj vrećice Fanta za punjenu papriku i sarmu prelijte sa 100 ml vode i promiješajte. Dodajte mljeveno meso, rižu, naribanu gorgonzolu i parmezan, sjemenke komorača, maslinovo ulje i sve dobro promiješajte.
Paprike operite, odrežite im dio s peteljkama i očistite od sjemenki. Napunite ih pripremljenom smjesom i poklopite odrezanim dijelom s peteljkama.
Složite ih u vatrostalnu posudu, podlijte sa 300 ml vode i prekrijte aluminijskom folijom. Kuhajte u rerni na 200 Celzijevih stepeni 50-60 minuta.
Veganski burger od riže, batata i graha
Sastojci:
2 batata srednje veličine (oko 300 g pirea od batata)
100 g riže
230 g konzerviranog crnog graha
40 g oraha
1 kašičica soli
½ kašičice crnog bibera
½ kašičice kumina
½ kašičice slatke paprike
½ kašičice mljevenog čilija
2 kašike maslinovog ulja
Peciva za burger:
40 g špinata
1 ljubičasti luk
7-8 cherry paradajza
8 kašika umaka po želji
prema potrebi zobene pahuljice
Priprema:
Priprema ovog burgera je poprilično jednostavna, iako zahtijeva više vremena. Počnite tako da batate na nekoliko mjesta probodete viljuškom, stavite ih u posudu za pečenje, prekrijete folijom te pečete na 200 Celzijevih stepeni 45-60 minuta, odnosno dok se unutrašnjost batata ne ispeče. Pečeni batat ogulite, stavite u posudu srednje veličine. Pomoću gnječilice za krompir napravite pire od batata.
Rižu dodajte u 300 ml vrele vode i kuhajte 12-15 minuta. Ohladite je i dodajte batatu skupa s ocijeđenim i ispranim grahom. Orahe sitno nasjeckajte i dodajte smjesi. Zatim dodajte začine, mljeveni crni biber, so, kumin, slatku papriku, čili i sve dobro promiješajte. Ako je smjesa previše mokra, dodajte zobene pahuljice.
Oblikujte četiri “pattyja”, stavite ih u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje. Nakapajte maslinovim uljem i pecite u rerni zagrijanoj na 200 Celzijevih stepeni 30 minuta. Zatim ih oprezno preokrenite i pecite još 15 minuta. Pecivo prerežite na pola , a zatim lagano popecite. Umak stavite na donju polovicu peciva. Na umak stavite špinat, zatim pečeni patty, a na vrh sitno nasjeckani ljubičasti luk i tanko rezani cherry paradajz. Burger završite s drugom polovicom peciva na koju ste, također, namazali malo umaka.
Meksiko iz lonca
Sastojci:
1 luk
2 kašike ulja
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2-3 čehna bijelog luka
500 g mljevene junetine
sol
¼ kašičica bibera
1 kašičica čilija
390 g sjeckanog paradajza
120 g riže
200 g kukuruza šećerca
200 g konzerviranog crvenog graha
1 kašika nasjeckanog peršina
Priprema:
U dubljoj posudi, na zagrijanom ulju propecite sitno narezani luk. Kad luk uvene i dobije zlatnožutu boju, dodajte na kockice narezanu papriku. Kad paprika malo omekša, dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i mljeveno meso, posolite i dodajte biber. Pirjajte miješajući da ispari sva tekućina, a meso se ispeče.
Dodajte čili, dobro izmiješajte, a zatim dodajte paradajz i vode toliko da pokrije sadržaj u posudi. Pustite da zavri, smanjite vatru i kuhajte 25 minuta. Dodajte opranu rižu i dobro promiješajte. Nastavite kuhati još 12 minuta uz povremeno miješanje i dodavanje vode prema potrebi. Pred kraj dodajte isprani kukuruz i grah, promiješajte i pirjajte još nekoliko minuta. Ugasite vatru, prema potrebi posolite i pospite nasjeckanim peršunom.
Mirisna riža s kokosom
Sastojci:
300 g riže
1 kašičica kumina u prahu
1/2 kašičice kumina
1/2 kašičice kardamoma u prahu
1/2 kašičice curryja
3 mlada luka
300 ml vode
200 ml mlijeka
2 kašike kokosovog brašna
60 g neslanog kikirikija bez ljuske
3 kašike maslinovog ulja
so
Priprema:
Na zagrijanom ulju ispecite grubo nasjeckani kikiriki dok ne poprimi zlatnožutu boju, dodajte kokosovo brašno, a pred kraj i mladi luk narezan na kolutiće. Ulijte mlijeko i vodu, pa pustite neka zakipi.
Dodajte rižu i začine (curry, kardamom, kurkumu) te malo posolite. U polupokrivenoj posudi jelo kuhajte 15-ak minuta. Kada je riža gotova, promiješajte je i ostavite pokrivenu 1-2 minute, a zatim je promiješajte viljuškom.
Sutlija s malinama
Sastojci:
600 ml mlijeka
125 g riže
125 g malina
2 kašike meda
½ kašičice cimeta
listovi svježe mente
kokos čips
Priprema:
Mlijeko ulijte u posudu/tavu s neprijanjajućim dnom, kako biste umanjili mogućnost zagaranja, a zatim ga zagrijte. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta, odnosno dok riža nije kuhana, a cijela smjesa postala kremasta. Povremeno promiješajte, kako se riža ne bi zalijepila, a mlijeko zagorjelo.
Dodajte pola količine malina, lagano ih zgnječite i dobro promiješate, da bi riža poprimila ružičastu boju. Zatim dodajte med i cimet te promiješajte. Kuhanu rižu odmah izlijte u staklene zdjelice ili čaše, ukrasite s malo mente, još pokojom malinom te čipsom od kokosa.
Azra.