Najkorisniji savjet za održavanje kuhinje urednom i čistom je da odmah pospremate za sobom, u toku spremanja ili poslije obroka.
Ipak, brzo vrieme, pa i takav život, dovodi do toga da, kada imamo vremena da hranu pripremamo, obično nemamo vremena, a ni volje da za sobom i pospremimo.
Upravo iz tog razloga je korisno primjenjivati trikove pomoću kojih će vaša kuhinja izgledati blistavo za manje od deset minuta.
Obrišitie ručkice na ormarićima i frontove
Ukoliko su ručkice na ormarićima čiste i sjajne, ovaj dio namještaja će djelovati dosta urednije, kao da ste uložili sate u njihovo čišćenje.
Sredstvima ili maramicama za tu namjenu na brzinu prebrišite ručke na svim elementima u kuhinji. Isto uradite i sa frontovima.
Ako ovo uradite barem jednom dnevno, otisci prstiju, tragovi hrane, masnoće i pare se neće zadržavati, pa prilikom generalnog čišćenja kuhinje nećete imati mnogo muke.
Sredite sve oko sudopere
Sudopera u kojoj su nagomilani prljavi sudovi, a oko njih oni tek oprani, može djelovati veoma neuredno. Najbolji savjet je onaj već pomenuti, kada nešto iskoristite – odmah sklonite ili operite.
Čiste sudove ostavite nekoliko minuta da se osuše, a onda ih čistom krpom brišite i sklanjajte u kuhinjske ormariće.
Očistite šporet
Kada pripremate hranu, ona prska na sve strane. Stoga je najbolje da čim završite, šporet, još dok je vruć, obrišete vlažnom krpom.
Čim se ohladi, strugalicom ili žicom, u zavisnosti od tipa ringle, uklonite sve nečistoće, pa šporet ponovo obrišite.
Nezavisne.