8. Marta 2022.

Kako sami da napravite svoju omiljenu grickalicu

Big Portal

Poreklo tortilja čipsa datira još 1943. godine iz grada Piedras u Meksiku, kada su žene američkh vojnika stigle u restoran i od kuvara tražile da im se spremi nešto jednostavno i brzo.

Vlasnik Ignasio Naćo Anaja nije imao dovoljno sastojaka da pripremi konkretno jelo – imao je svega nekoliko tortilja, malo rendanog sira i papričice. U trenutku je izmislio recept: izrezao je tortilje na trougliće – tortilja čips – stavio je rendani sir i malo papričica, te je sve zajedno smestio u rernu na nekoliko minuta i dobio novo jelo – naćose. Žene su se oduševile ovom novonastalom grickalicom, a vrlo brzo se recept proširio celom Amerikom.

Sastojci:

  • 1 šoljica kukuruznog brašna
  • 1 šoljica običnog brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 2 kašike margarina
  • Po dve kašičice: lanenih semenki i semenki suncokreta
  • kašika maslinovog ulja
  • mlaka voda
  • malo soli

Priprema:

Zamesite testo od brašna, semenki, vode i margarina. Podelite smesu na kuglice i pustite da odstoji pola sata.

Kuglice položite na papir za pečenje, pa ih secite na tanke kolutiće.Pecite ih na 150 stepeni oko pola sata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare