Preporučuje se spanać, kelj, celer, brokoli. Lisnato povrće, koje je prepuno vitamina, minerala i fitonutrijenata, od suštinskog je značaja za maksimiziranje nutritivne vrednosti zelenog soka. Takođe su bogati hlorofilom, jedinjenjem koje sok čini zelenim.
Prednosti zelenog soka
Hlorofil ne samo da daje zelenilu boju, već je i moćan antioksidans i može pomoći u podršci prirodnim putevima detoksikacije vašeg tela. Što je zeleno povrće tamnije, sadrži više hlorofila.
Spanać je odličan izbor jer ima visok sadržaj karotenoida i fitonutrijenata, takođe je prilično blagog ukusa.
Izvor hranljivih materija
Zeleni sok je koncentrisani izvor vitamina, minerala, antioksidanata i fitokemikalija . Pošto su u tečnom obliku te korisne hranljive materije se generalno lakše vare i apsorbuju.
Podržava zdravlje creva
Zeleni sokovi mogu da obezbede esencijalne fitonutrijente kao što su flavonoidi i antioksidansi za podršku mikrobnoj raznolikosti i zdravlju creva. Zeleni sokovi takođe sadrže prebiotike i vlakna koja hrane dobre bakterije u vašim crevima, piše “Mind Body Green”.