Najpoznatiji portugalski kolač Paštel de nata je hrskava korpica od lisnatog testa punjena slatkim vanila kremom od jaja.
Za testo:
- 250 g brašna
- pola kašičice soli
- po potrebi vode
- 125 g putera
Za fil:
- 500 ml mleka
- 180 g šećera
- malo korice od limuna seckane na listiće
- 10 g gustina
- 30 g brašna
- 4 žumanca
Pravljenje koripica:
- Od brašna, soli i malo vode zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da se malo odmori.
- Odmoreno testo tanko razvući, premazati polovinom umućenog putera, pa preklopiti na tri dela. Ostaviti na hladnom da odstoji petnaestak minuta.
- Za to vreme spremiti fil.
- Testo ponovo tanko rastanjiti, premazati drugom polovinom umućenog putera. Urolati kao palačinku, pa seći na komade 2 cm debljine.
- Svaki komad staviti u kalup za mafine, pa vlažnim prstima (palčevima) rastanjiti po ivicama. Ostaviti da se ohladi u frižideru.
- U svaku korpicu od testa pažljivo sipati fil, pa peći u dobro zagrejanoj rerni dok korica ne potamni (15- 20 minuta).
- Pečene kolačiće posuti mešavinom šećera u prahu i cimeta.
Pravljenje fila:
- Zagrejati 400 ml mleka, limunovu koricu i šećer do ključanja, pa limun izbaciti napolje. Pomešati u manjem sudu brašno i gustin sa 100 ml mleka, dodati u proključalo mleko i promešati žicom za mućenje. Na kraju dodati umućena žumanca i mešati.
- Ostaviti da se ohladi.