8. Januara 2022.

Naučnici potvrdili: Omega 3 ključna za zdravlje srca

Big Portal

Dijeta je nešto na šta se prvo treba fokusirati, a nauka je nedavno otkrila da omega-3 može pomoći u prevenciji upala povezanih sa srčanim oboljenjima.

omega-3 i zdravlje srca
Foto: freepik.com

Vježbanje se često preporučuje osobama koje su u riziku ili pate od kardiovaskularnih problema. Fizička aktivnost kao što je trčanje ili trening otpora mogu pomoći u gubitku težine (ovo je važno jer je gojaznost povezana sa srčanim oboljenjima), i mogu smanjiti broj otkucaja srca i krvni pritisak.

Istraživanja takođe sugerišu da dijeta igra značajnu ulogu u zaštiti zdravlja našeg srca. Ova nedavna studija objavljena u The Journal of Clinical Investigation otkrila je da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u kontroli nivoa upale, sprečavajući ozbiljnije zdravstvene rizike kao što je ateroskleroza (to je kada masne naslage začepljuju naše arterije što može imati ozbiljne posljedice).

Prema studiji, ateroskleroza je povezana s hroničnom upalom krvnih sudova. Stop signali poznati kao resolvini normalno kontrolišu upalu, isključuju je i stimulišu zarastanje i popravku tkiva. Resolvini potiču od omega-3 masnih kiselina i rade zajedno na aktiviranju receptora poznatog kao GPR32.

Prvi autor studije Hildur Arnardottir objasnio je: “Otkrili smo da je ovaj receptor neregulisan kod ateroskleroze, što ukazuje na poremećaj u prirodnim procesima zacjeljivanja u tijelu.”

omega-3
Foto: unsplash.com

“Ovo otkriće može utrti put za potpuno nove strategije za liječenje i prevenciju ateroskleroze zaustavljanjem upale u krvnim žilama, a istovremeno uključuje i procese ozdravljenja u tijelu uz pomoć omega-3 masnih kiselina, na primjer.”

Štaviše, postoji više naučnih istraživanja koja potvrđuju vezu između omega-3 i zdravog srca.

U studiji iz 2019. istraživački tim je prikupio podatke iz preko 10 studija kako bi formirao meta-analizu. Rezultati su otkrili da omega-3 dodaci ribljeg ulja smanjuju rizik od srčanog udara i smrti od koronarne bolesti srca.

Najlakše možeš povećati unos omega-3 tako što ćeš svaki dan uzimati dodatak u vidu ribljeg ulja.

Alternativno, možeš unijeti više hrane bogate omega-3 kiselinom u svoju ishranu. Riba i razni morski plodovi bogati su omega-3 masnim kiselinama, posebno hladnovodne masne ribe kao što su skuša, tuna, losos ili sardine.

Odlučivanje za određene orašaste plodove i sjemenke kao užinu je još jedan jednostavan način da povećaš unos omega-3 u ishrani. Pokušaj pronaći lanene sjemenke, orahe ili chia sjemenke sljedeći put kada budeš u supermarketu. Kada je u pitanju kuvanje, koristi biljna ulja poput lanenog, sojinog i ulja repice.

Izvor: fitandwell.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare