Lisnato tijesto je uvijek dobro imati pri ruci, te s njim veoma brzo možemo napraviti fine, hrskave rolnice, koje možemo poslužiti u bilo koje doba dana.
Odlične su za doručak, razna druženja, te brzinsku večeru ili snack tokom pauze na poslu, ili klincima kao školska užina. Na njih ćeš potrošiti malo vremena, a užitak će biti ogroman.
Sastojci koji su potrebni:
- 1 pakovanje lisnatog tijesta (svježeg razvaljanog ili zamrznutog),
- 200 g krem sira,
- 2 kašike ribanog parmezana,
- 2 kašike pesta od bosiljka.
Za premazivanje:
- 1 jaje,
- 1 kašika vode.
Priprema je jednostavna:
U posudi izmiješaj krem sir, ribani parmezan i pesto. Razvaljaj lisnato tijesto, a zatim ga premaži filom. Zarolaj ga, pa ga oštrim nožem nareži na kolutove širine 1,5 cm. Pleh prekrij papirom za pečenje, pa na njega posloži rolnice (uz obavezni razmak od najmanje 5 cm), premaži ih jajetom koje je izmućeno sa kašikom vode. Nakon toga rolnice stavi peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C, te peci oko 20-25 minuta.
Posluži ih tople, uz jogurt! Uživaj u ukusu hrskavih rolnica!
Ultra.ba