Na njoj obiluju visokokalorijski proizvodi kojima je teško odoljeti, i tako svake godine, umjesto uživanja u umjerenim količinama omiljene hrane, dođe do prejedanja. Evo nekoliko praktičnih savjeta i “trikova” kako da ovoga puta izbjegnete ovakav scenario ukoliko pripremate prazničnu gozbu.
Obratite pažnju na izbor namirnica
Prije početka pripreme obroka, idite u kupovinu namirnica dobro pripremljeni. Pratite nutritivne tabele na ambalažama koje pokazuju kalorijsku vrijednost, ali i ostale vrijednosti u proizvodu koji kupujete. Na osnovu toga ćete moći da odredite s čime je najbolje da kombinujete ovaj proizvod i u kojoj količini bi trebalo da ga konzumirate.
Priprema hrane je “pola posla”
Uključite sve velike grupe namirnica u svoj praznični meni. Proteini, masti, ali i ugljeni hidrati treba da nađu svoje mjesto na trpezi jer su izuzetno važni za organizam, kako bi ishrana zaista bila umjerena. Naravno, ukoliko postoji preporuka da se određene namirnice isključe iz ishrane zbog zdravstvenih razloga, onda se ti savjeti moraju poštovati. U suprotnom, nije opravdano da sami uvodite restrikcije, piše RTS.
Usmjerite vaše najdraže u ishrani
Iako je napolju hladno, uvijek je toplo oko srca kada se najdraži ljudi okupe i uživaju u ukusnoj gozbi. Baš zato im skrenite pažnju na umjereno konzumiranje hrane i prepustite se najboljem društvu. Hrana će vas svakako okupiti – ona ima veliku ulogu u ovo doba godine – ali je važno da svi ostanu zdravi i srećni, pa ih usmjerite ka balansiranoj i umjerenoj ishrani.
Uključite i fizičku aktivnost
Kažu da se tijelo za ljeto “pravi” tokom zime, pa nemojte zaboraviti na ovo ni tokom prazničnih dana. Naravno da ćete se opustiti u jelu i to je sasvim u redu, ali nemojte potpuno “skrenuti” sa pravog puta. Kao i u ishrani, vježbajte umjereno, u skladu sa svojim mogućnostima ili preporukama ljekara, ukoliko postoje.
Započnite novu aktivnost ove nove godine i pozabavite se pravilnom, umjerenom ishranom. Neka to postane lijepa tradicija koje ćete se pridržavati sa svojim najmilijima i uživajte u praznicima.
Nezavisne.