Sastojci
200 ml mlake vode 1 kesica suvog kvasca (10gr) 2 kašike šećera 50 ml ulja 450 gr brašna 1/2 kašikice soli džem za punjenje po izboru šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U mlaku vodu stavite šećer i kvasac i sačekajte da se aktivira. Brašno sipajte u dublju posudu, dodajte nadošli kvasac, so, ulje i zamijesite nešto mekše tijesto.
Ostavite da nadođe na toplom oko pola sata.
Tijesto potom premijesite i podijelite na jednake loptice.
Svaku lopticu malo razvucite oklagijom, na sredinu stavite kašičicu džema i zatvorite sa svih strana, formirajući lopticu.
Pekmezare poređajte u podmazan pleh, pokrijte ih čistom krpom i ostavite da nadođu oko 20 minuta na toplom mijestu.
Rernu zagrijte na 180 stepeni i pecite ih oko 30 minuta.
Gotove pekmezare pospite šećerom u prahu i poslužite, prenosi Telegraf.