Usudi se da ovaj put, umjesto klasične tradicionalne meze, koja se sastoji od narezanog sira i suhomesnatih proizvoda, upotrijebiš malo više kreativnosti i usvojiš neki od naših prijedloga. Postoji bezbroj mogućnosti i kombinacija!
Hladne plate su savršen obrok, za svakoga se nađe po nešto. Možeš servirati slanu, hrskavu, ljutu, začinjenu, kremastu i svježu hranu na samo jednom tanjiru!
Prilikom izrade, trebaš imati na umu sljedeće:
- Tekstura sireva – uvedi varijacije, dodaj meki, srednje tvrdi i tvrdi/zreli sir
- Isto važi i za vrstu sira – kravlji, koziji, ovčiji, posni sir, ali povedi računa o tome da poznaješ ukuse svojih ukućana
- Osim sireva, mezu je potrebno upotpuniti orašastim plodovima, svježim i sušenim voćem poput smokvi, kajsija, šljiva, badema, lješnjaka i oraha
- Masline su neizbježan sastojak svake meze
- Odaberi selekciju različitih vrsta hljeba i peciva – grisini, krekeri, mini dvopek, pogačice, kao i neizbježan klasični svježi francuz, a takođe možeš uvrstiti i hljebove od različitih žitarica
- Ostavi mezu na sobnoj temperaturi bar 30 minuta, prije nego što je serviraš
- Posloži sireve u različitim oblicima, neki mogu biti sjeckani na kockice, drugi na tanke šnite, prutiće i slično
Dodaj orašaste plodove – Neki su slani, neki slatki i hrskavi, a neki ljuti. Dodaci poput kikirikija sa chilli paprikom, slanih pečenih badema, pistacija, oraha, te lješnjaka u karamelu svakako će učiniti tvoju mezu zanimljivom, neobičnom i nesvakidašnjom!
Voće i povrće – Ne samo da čine mezu vizuelno svjetlijom i ljepšom, nego pomažu i da se „ubije“ okus masnoće od svih sireva i suhomesnatih proizvoda, što pruža živahan okus. Dozvoljene su sve varijacije sa svježim voćem i povrćem, kao i sušeno voće. Evo prijedloga: celer, mrkva, suhe kajsije, brusnice, grožđe, dinje, smokve, papričice, masline, kiseli krastavci…
Suhomesnati proizvodi – Ono što se najbolje slaže uz sir, a svakako je prepušteno ukusu domaćina. To može da bude slanina, pršut, suhi vrat, čajna kobasica, kulen, šunka, peka, mortadela, parizer… Beskrajan niz sastojaka.
Krekeri i pecivo – Mini dvopek, različiti krekeri: slani, sa začinima, susamom ili sirom, grisini i perece pružiće kompletnoj hladnoj plati neuobičajen kvalitet. Ne zaboravi ni mekane, vazdušaste pogačice ili kiflice!
Džem i slatko – Dodavanje meda, džema ili slatkog, pomaže da se okusi bolje prožmu, tako da će slatki, ljepljivi džemovi, slatko i med, kao što je livadski med, džem od jagoda ili slatko od šljiva ili breskve, svakako upotpuniti svaku hladnu platu.
Selekcija sireva – Veoma je važno izabrati sjajne, kvalitetne ukusne sireve za hladnu platu, tako da je lakše odrediti vrste i onda raditi sa onim što imaš od svake kategorije. Različite teksture, kao što su kremasti, meki, tvrdi, te boje, žuti, bijeli, dimljeni sir, kao i sirevi različitog mirisa, pružaju opcije za bezbroj kombinacija. Brie, Camembert, Cheddar, Gouda, Parmesan, Trapist, Gorgonzola… Sav izbor je na tebi!
Kao podlogu, možeš upotrijebiti drvenu dasku za sječenje, tacnu za serviranje, manji pleh, pa čak i ogledalo – slobodno se prepusti istraživanju različitih varijanti.
To nije sve! Ukoliko si vegan i za tebe imamo sjajne ideje:
Humus plata sa salatom od kuskusa, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Kremasti namazi u kombinaciji sa hrskavim krekerama i mekanim pogačicama su kombinacija, kakvu smo oduvijek sanjali! Ne zaboravi grah ili krompir salata, razni orašasti plodovi, suho voće, svježe ili kiselo povrće upotpuniće hladnu vege platu. Možeš napraviti i razne kiflice i krekere, ali i vege burgerčiće.
Na instagram nalogu @crueltyfreecharcuterie možeš pronaći neiscrpnu inspiraciju za posne/vegan hladne plate.
Eksperimentiši, kombinuj namirnice i uživaj u slaganju svoje hladne plate za novogodišnju trpezu, koja će sigurno sve goste ostaviti “bez daha”!
Uživaj i srećna Nova godina!
Ultra.ba