Ako slučajno još niste radili popularne kolačiće šubare (poznate i pod nazivom ruske kape), sada je pravo vrijeme za to.
SASTOJCI ZA BISKVIT:
– 6 jaja
– 6 velikih kašika šećera
– 6 velikih kašika oštrog brašna
– 4 velike kašika kakaa
– 2 male kašike praška za pecivo
– 6 velikih kašika mlijeka
SASTOJCI ZA KREMU:
– 600 ml mlijeka
– 5 velikih kašika gustina
– 5 velikih kašika šečera
– 1 kašika ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
– 15 dag maslaca
SASTOJCI ZA GLAZURU
– 10 dag tamne čokolade
– 5 dag maslaca
DODATNI SASTOJCI:
– 15 dag kokosa
1. Započnite s pripremom biskvita. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve prosijte u jednu posudu kako bi se bolje sjedinilo i ostavite sa strane. Miksajte jaja sa šećerom sve dok se smjesa ne udvostruči, postane pjenasta i blijedožuta. Naizmjenično dodajte mlako mlijeko i smjesu brašna i kakaa dok ne umiješate sve sastojke.
Široki pleh obložite papirom za pečenje, izlijte unutra smjesu i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 20-tak minuta, ovisno o jačini rerne. Kada je kolač pečen, izvadite ga van i pustite da su u potpunosti ohladi.
2. Sada pripremite kremu. Odvojite malo mlijeka od pripremljene količine i unutra umutite gustin, šećer i vaniliju. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru i kada zavrije, ubacite unutra umućeni gustin sa šećerom i vanilijom te zakuhajte. Stalno miješajte pjenjačom kako se krema ne bi zgrudala ili primila za dno posude. Krema se kuha oko 8-10 minuta. Nakon toga pustite je da se u potpunosti ohladi. Kada je ohlađena, dodajte u nju pjenasto izmiksan maslac i sve sjedinite mikserom dok se krema i maslac ne povežu.
4. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite u manju zdjelu pa dodajte maslac narezan na listiće. Rastopite na laganoj vatri, dobro promiješajte i skašičicom stavljajte glazuru na gornji dio šubara. Kada se ohlade na sobnoj temperaturi, stavite ih u frižider.
Dobar tek!
Izvor: zadovoljna.hr