14. Decembra 2021.

Posni burgeri u speltinoj zemički iz Majine kuhinje

Big Portal
https://www.instagram.com/p/CW8qbwKtfox/

Sastojci burger:

1 konzerva crvenog graha

1/2 tegle slanutka male

2 glavice luka

500 gr gljiva

2 kasike sočiva (a i ne mora)

2 kašike zobenih pahuljica

3-4 kasike tapioke(ko nema moze i obično brašno)

biber, so, miks začina (vegeta),bijeli luk u prahu, senf u prahu, čili ,aleva paprika, miks začina kiseli krastavci, ajvar, posna majoneza i posni sir za nadjev

1. Pomješajte sve sastojke sem gljiva plus jedna glavica luka isjeckana, drugu ostavite za gljive (iscjedite vodu iz namirnica). Stavite začine i prebacite u blender i izblendajte sve.

2. U tavi isjeckajte luk i pirjajte nekih 10-ak minuta. Nakon toga stavite gljive i nekih 15-20 minuta pecite uz dodavanje vode i na kraju dodajte sve začine i stavite u blender i izblendajte (svu tekućinu viška procijedite prije blendanja).

3. U smjesu od graha, slanutka, luka, sočiva i zobenih pahuljica dodajte izblendane gljive i tapioku. Stavite tapioke (brašna) toliko dok ne bude masa ok za oblikovati. Takodje ovdje “probajte”smjesu. Uzmite malo i probajte treba li nesto od začina dodati i dodajte po željama.

4. E onda lijepo nauljite ruke sa uljem i oblikujte burger.

Pecite na gril tavi oko 4 minute sa svake strane.

Peciva 500 gr spelte tip 630 300 ml mlijeka od zobi 50 ml ulja 1 kvasac 1/2 kašike soli

1. Mlijeku ugrijete i stavite kvasac te ostavite 10 min. U posudu pomješajte ostale sastojke, dodajte nadošli kvasac i umjesite mekano tijesto. Mijesite 3 min. Stavite u rernu na 40° pola sata. Na pobrašnjenu podlogu izvadite loptu i podijelite na kuglice od 70-80 gr. ostavite ih još 25 min.da se dižu. Namažite uljem i pecite na 220° dok ne porumene.

Uživajte.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare