Zbog svog sastava, rastavić je jedna od najstarijih biljaka koje se koriste u narodnoj medicini.
Najveće prednosti ove biljke jesu njen sastav – bogata je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom, pa utiče na zdravlje kostiju i zuba.
Rastavić sadrži i flavonoide (antioksidanse) i moćno jedinjenje – saponin.
Rastavić se preporučuje ljudima koji boluju od reume, artritisa osteoporoze, jer može poboljšati elastičnost zglobova i uganuće, a može i pomoći kod problema sa tetivama i ligamentima.
Pored zdravstvene svrhe, rastavić se može koristiti i u službi ljepote jer podstiče rast kose i noktiju, a utiče i na pojavu celulita, jer podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu
Recept za čaj od rastavića
Supenu kašiku rastavića preliti sa 200 ml ključale vode i kuvati 5 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga poklopiti čaj da odstoji oko 15 minuta, nakon čega je potrebno procijediti ga.
Čaj se prije prije jela, na prazan stomak.
Iako je izuzetno zdrav, ovaj čaj nije preporučljiv za osobe koje imaju kamen u bubregu.
(Novosti)