1. Novembra 2021.

Prvi strani turisti stižu na Tajland nakon 18 mjeseci

Big Portal

U želji da oživi svoju turističku ekonomiju razorenu pandemijom, tajlandska vlada dala je “zeleno svjetlo” za dolazak cijepljenih turista iz više od 60 zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Kinu, prenosi Reuters.

Na listi je i nekoliko evropskih zemalja.

Prema novom nacionalnom programu, turisti moraju provesti prvu noć u unaprijed odobrenom hotelu i testirati se negativno na kovid-19 prije nego što mogu slobodno putovati u ostatak zemlje.

Tajland, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Aziji i Pacifiku, primjenjivala je stroga pravila ulaska u posljednjih 18 mjeseci koja su u turističkoj industriji kritikovana kao previše restriktivna.

Prije pandemije, turizam je činio oko 12 posto BDP-a Tajlanda, a njegov glavni grad je bio najposjećeniji grad na svijetu.

Tajland: Čarobna zemlja

Kriza je, međutim, skupo koštala Tajland, jer je izgubljeno oko tri miliona turističkih preduzeća i oko 50 milijardi dolara izgubljenih godišnjih prihoda.

Na Tajlandu je od početka pandemije registrovano 1,9 miliona zaraženih i više od 19.000 umrlih od korona virusa, a vakcinisano je oko 42 odsto od 72 miliona stanovnika.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare