Zima je generalno sezona hrane iz tegli, toplih čorbi i supa i pečenja u rerni. Ali sa pravim sastojcima tokom sezone, recepti za zimske salate mogu biti vaša ulaznica za obilan i zdrav obrok-često za samo nekoliko minuta. Evo kako da napravite savršeno ukusnu zimsku salatu za ručak ili večeru.
Četiri predloga za zimske salate
Salata od citrusa sa bademima i ovčijim sirom
Gorki radič savršeno se slaže sa slatko-sočnom mešavinom citrusa (narandža, krvava narandža i grejpfrut), i sa dodirom soli iz sira i bademima.
Kombinujte sok od pomorandže i crveni luk u srednjoj činiji; ostavite na stranu 5 minuta. Umutite javorov sirup, senf, so i biber. Postepeno umutite ulje dok se preliv ne emulgira. Ostavite po strani. Odrežite koru i srž citrusa, a meso narežite na kolutove debljine ½ inča. Na tanjire za posluživanje složite kolutove radiča i citrusa. Po vrhu stavite peršun, bademe i sir. Zalijte prelivom.
Foto: Depozit
Salata od kelja i pečenog karfiola
Oštra salata od limuna i tahinija daje osvežavajući dodir salati od kelja i karfiola. Pomešajte sastoje i uživajte u savršenoj kombinaciji ukusa.
Prednost zimskih salata je u tome što nam daju dašak svežine i pauzu od povrća iz tegle
Ugrejte rernu. Raširite pinjole na papir za pečenje i pecite, jednom mešajući, do zlatne boje, 4 do 6 minuta; prebaciti na tanjir. Na posebnom obloženom plehu pecite karfiol sa ljutom paprikom, 2 kašike ulja, ½ kašičice soli i ¼ kašičice crnog bibera. Pecite dok ne postane karfiol zlatan i mekan, 20 do 25 minuta. U međuvremenu, umutite tahini, limunov sok, preostale 2 kašike ulja, ¾ šolje vode i ¼ kašičice soli i crnog bibera u velikoj činiji (po potrebi dodajte još vode da biste postigli konzistenciju guste pavlake). Dodajte kelj, luk, grožđice, pinjole i karfiol i promešajte da se sjedine.
Salata od rukole i kruške sa sirćetom
Slatke kruške i preliv sa javorovim sirupom, pomešanim sa balsamiko sirćetom, uravnotežuju svežu rukolu u ovom receptu za zimsku salatu.
U manjoj činiji umutite javorov sirup, senf, sirće, so i biber. Stalno muteći, polako dodajte ulje; ostaviti po strani. Rukolu rasporedite na pojedinačne tanjire, kao i krušku i sir. Prelijte mešavinom balsamiko sirćeta i javorovog sirupa.
Salata od pečenog povrća i pirinča sa sosom od badema i peršuna
Povrće prethodno ispecite i skuvajte kako biste ovu salatu lako mogli da napravite za nedeljni obrok.
Ispržite tikvice, repu, jabuku i luk sa 2 kašike ulja, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera na foliji za pečenje. Pecite, okrećući jednom, dok ne porumeni i omekša, 22 do 24 minuta. U činiji pomešajte peršun, bademe, tvrdi ovčiji sir, koricu limuna, preostalu kašiku ulja, 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera. Poslužite pirinač i povrće preliveno sosom, po želji sa kriškama limuna sa strane.