Sastojci:
1,5 kg krompira
300 g suvog vrata
1 l kiselog mlijeka
200 ml kisele pavlake
3 manje glavice crnog luka
po ukusu so
po ukusu suvi biljni začin
malo ulja
za posipanje susama
Priprema:
Krompir oguliti i skuvati 6070%. Narezati ga na kolutove. Luk sasjeckati i upržiti na malo ulja. Pomiješati kiselu pavlaku i kiselo mlijeko pa dodati im uprženi luk. Dvije kašike ove smjese staviti na dno vatrostalne posude i podmazati time. Poredati red krompira i začiniti. Preko poredati suvi vrat. Zatim premazati smjesom od kiselog mlijeka. Ponoviti postupak i na kraju poredati red krompira i premazati ostatkom smjese. Posuti susamom, pokriti folijom i staviti na 180 stepeni da se peče. U toku pečenja kada krompir omekša potpuno skloniti foliju da se lijepo zapeče. U posljednjem premazivanju možete dodati i jaje.
Nezavisne.