Danas postoje raskošne kombinacije muffina – s maslacem od kikirikija, sjeckanom čokoladom, makom, bobičastim voćem ili bademima, a obožavaju ih odrasli i djeca. Jednostavni za pripremu i ukusni u svim kombinacijama, muffini su već godinama popularan izbor kad poželite slatki zalogaj za doručak. Baš takav nam treba na ovom prohladnom, jesenskom danu pa vam u nastavku donosimo recept za banana carrot muffine.
Banana carrot muffini su ukusan način kako ukomponirati voće i povrće u doručak. Tijesto je začinjeno cimetom, đumbirom i muškatnim oraščićem, a punjeni su ukusnim nadjevom od krem sira. Ako volite banana bread i carrot cake, ovi muffini savršen su miks toga.
Sastojci za tijesto:
- 150 g smeđeg šećera
- 1/3 šoljice ulja
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 2 kašičice vanilije
- 1 šalica sitno naribane oguljene mrkve
- 1 šoljica zgnječene prezrele banane
- 228 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3/4 kašičice sode bikarbone
- pola kašičice soli
- 2 i pol kašičice cimeta
- pola kašičice mljevenog đumbira
- 1/4 kašičice muškatnog oraščića
Sastojci za punjenje:
- 140 g krem sira, omekšalog na sobnoj temperaturi
- 5 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica vanilije
Postupak:
Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni i namastite kalup za 12 muffina. U veliku zdjelu dodajte smeđi šećer, ulje, jaja i vaniliju. Miksajte na srednjoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Na niskoj brzini zatim umiješajte mrkvu i bananu. Zatim dodajte po redu: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Promiješajte špatulom dok se ne sjedine.
U drugoj zdjeli mikserom umutite krem sir, šećer i vaniliju na srednjoj brzini dok se ne sjedine i dok smjesa ne postane glatka.
Kalupe za muffine do polovice napunite s tijestom, zatim dodajte kašiku kreme te napunite preostalim tijestom.
Pecite oko 20 minuta ili sve dok čačkalica ne izađe čista.
Izvor: Journal.hr