Smokve potiču zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da mogu i riješiti brojne zdravstvene probleme.
Jeste li znali da smokva originalno iz Azije i da dolazi iz porodice duda? Sušena smokva je dostupna u svijetu tokom cijele godine, a u svježem obliku možemo uživati samo u ljetnim mjesecima, piše centarzdravlja.hr.
Nutritivne vrijednosti smokve
100 g svježih smokava sadrži približno:
80 kalorija,
1,3 g proteina,
0,3 g masti,
20,3 g ugljikohidrata,
2,2 g vlakana.
100 g sušenih smokava sadrži:249 kalorija,
3,3 g proteina,
0,9 g masti,
69 g ugljikohidrata,
5,6 g vlakana.
Slatki plod smokve se često koristi kao zamjena za šećer, a njihov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu.
Smokva se može koristiti za pripremu pudinga, kolača, pekarskih proizvoda, džemova, želea i kompota, a iznimno je ukusna i kada ju jedemo samostalno.
Smokva vitamini
Smokve obiluju vitaminima i mineralima, od kojih su najzastupljeniji:
vitamin A,
vitamin C,
vitamin K,
vitamina B,
kalij,
magnezij,
cinkov,
bakar,
mangan,
željezo.
Zdravstvene prednosti smokve
Smokve se često koriste za liječenje čireva, apscesa i boli u uhu. Radi svog alkalnog svojstva, uspješno reguliraju pH tijela. Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima.
Neodoljiva smokva pomaže i za:
Mršavljenje – obiluje vlaknima i suzbija glad, a u kombinaciji s mlijekom ga potiče.
Respiratorne probleme – lišće smokve prevenira i ublažava simptome astme.
Poboljšanje vida – smokva čuva vid i štiti ga od posljedica makularne degeneracije.
Rak – smokva sprječava rak debelog crijeva.
Bolju probavu – smokva učinkovito uklanja zatvor i otklanjaju proljev.
Jačanje kostiju – smokva jača kosti i sprječava gubitak kalcija.
Dijabetes – kalij iz smokava regulira apsorpciju šećera.
Zdravlje srca – smokva snižava kolesterol, visoki krvni pritisak i štiti srce od oboljenja
Glassrpske.