Ljeti je idealna varijanta gulaša bez mesa od svježeg ljetnog povrća. Gljiva portobello, uzgojena gljiva, daje mesnati okus i karakterističnu tamnu boju gulaša i savršeno se slaže s predivno začinjenim okusima paprike.
Sastojci za 4 obroka:
2 paprike različite boje
2 ljutike
2 mrkve
2 paradajza srednje veličine
2 gljive portobello
1 srednje veliki patlidžan
1 srednje velika tikvica
maslinovo ulje
sol, biber
bijeli luk
2 mlada luka
1 kašičica kima
2 kašičice mljevene slatke paprike
3 kašičice mljevene ljute papričice
2 lovorova lista
300 g pasiranog paradajza
300 ml temeljca od povrća
posušeni mažuran po želji
Priprema:
Narežite na kockice papriku, luk, paradajz, mrkvu, patlidžan i tikvice te rasporedite po limu za pečenje. Očistite gljive, narežite na komade veličine zalogaja te također stavite na lim za pečenje. Nakapajte povrće s malo maslinova ulja pa pecite na 180 Celzijevih stepeni u rerni. Alternativno, povrće možete ispeći na roštilju, jer to mu daje još više arome. Gotovo povrće ohladite na sobnu temperaturu. Narežite mladi luk i bijeli luk pa pirjajte u posudi za pečenje da postanu prozirni. Zatim dodajte začine (kim, papriku, lovorov list), paradajz, povrtni temeljac i pečeno povrće te ostavite da sve krčka na niskoj temperaturi oko 20 minuta.
Napomena: gulaš povremeno promiješajte da ne zagori na dnu.
Začinite gulaš solju, biberom i po želji posušenim mažuranom. Ostavite gotovi gulaš da odstoji neko vrijeme, a najbolji okus ima kad se zagrije!
Izvor: Miss7
Azra.