Sastojci za ovaj ukusni ručak:
4 čajne kašike maslinovog
3 češnja bijelog luka
3/4 čajne kašike soli
1/2 čajne kašičice svježeg isjeckanog ruzmarina
1/2 čajne kašičice svježe mljevenog crnog bibera
500g slatkog krompira – prokuhanog
220g piletine bez kosti
1 tanko narezan limun
Priprema:
U tavi od neprijanjajućeg čelika zagrij 3 kašičice ulja na srednjoj temperaturi. Pomiješaj češnjak, 1/2 kašičice soli, 1/4 kašičice ruzmarina i 1/4 kašičice bibera. Dodaj nasjeckan krompir i kuhaj poklopljeno 5 minuta. Gurni krompir na jednu stranu tave. Preostalu 1 kašičicu ulja dodaj na drugu stranu tave. Poredaj piletinu u tavu pored krompira. Kuhaj, otkriveno, 8 minuta.
Promješaj krompir i okreni piletinu. Piletinu pospi preostalom 1/4 kašičice soli, ruzmarinom i biberom. Preko stavi kriške limuna. Kuhaj poklopljeno još 8 do 10 minuta ili dok piletina ne bude gotova, a krompir ne potamni. (Ako je potrebno, izvadi krompir kad bude gotov i nastavi da kuvaš piletinu dok ne bude gotova.)
Ultra.ba