Za ovu kuhinju kažu da je jedna od najraznovrsnijih i da je fantastičan spoj svih evropskih kuhinja u jednoj.
Ovoj kuhinji pripada i gaspaćo, hladna supa od paradajza, idealna za ljetne dane.
Gaspaćo potiče iz Andaluzije, a neki izvori navode da mu je preteča bila stara supa koja se pravila od bajatog hljeba, maslinovog ulja, bijelog luka i sirćeta, a da su se tek u 19. vijeku ti sastojci sjedinili sa paradajzom i ostali sjedinjeni do danas.
Danas se klasični andaluzijski gaspaćo pravi od zrelog paradajza, krastavca, paprike, luka, starog hljeba, začina i maslinovog ulja. Ima raznih varijacija pa se negdje pravi s avokadom ili nekim drugim povrćem, a često mu se dodaje i ljuta papričica za pikantan ukus.
Za ovu supu veoma je važno da se služi hladna, jer ćete tako dobiti pravo osvježnje kakvo gaspaćo i treba da bude.
Ukoliko vam se supa jede odmah i nemate vremena da čekate da se hladi u frižideru nekoliko sati, onda se potrudite da sve namirnice koje koristite budu hladne.
Gaspaćo se služi kao predjelo i možete ga pripremiti tako da bude ili potpuno kremast (pripremljen u blenderu) ili sa komadićima povrća.
SASTOJCI:
- 4 zrela paradajza
- 1 zelena paprika
- 1 krastavac
- četvrtina glavice crnog luka (ili više, po želji)
- 2 čena bijelog luka
- 1 kriška starog hljeba
- 2 kašike sirćeta
- 100 ml maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- hladna voda po potrebi
PRIPREMA:
Povrće operite, paradajz, luk, bijeli luk i krastavac ogulite, a papriku očistite od sjemenki.
U blender stavite krišku starog hljeba izlomljenu na komade, nalijte malo vode da se hljeb blago natopi, dodajte maslinovo ulje i sirće pa dodajte crni i bijeli luk. Izblendajte da dobijete pastu.
Zatim dodajte krastavac kojem ste uklonili sjemenke, papriku i paradajz isječene na komade i blendajte dok se sve ne sjedini. Po potrebi dodajte vodu da dobijete gustinu supe koja vam odgovara.
Začinite solju i biberom po ukusu. Supu ohladite u frižideru prije posluženja.
Serviranu supu pospite maslinovim uljem i svježim bosiljkom.
Nezavisne.