4. Augusta 2021.

DHL u rad uključuje prvu flotu električnih aviona na svijetu za Express mrežu

Big Portal

Ne tako davno, Eviation je predstavio svoj revolucionarni električni avion za prevoz putnika i robe, pod imenom Alice. Izgleda da je letelica sada spremna da postane oficijelan DHL-ov vazdušni prevoz.

DHL Express je zvanično objavio porudžbinu za prvih 12 električnih Alice eCargo aviona, od proizvođača  Eviation iz Sijetla. Kompanija ne želi samo da testira električne avione, već je spremna da se posveti čitavoj floti, koja će podržati prvu Express mrežu na svetu.

DHL Express orders all-electric Alice cargo planes - Asian Aviation

Ovo predstavlja ogroman korak s nekoliko aspekata, od budućih isporuka s nultom emisijom do širenja održivog avio prevoza generalno. Pored toga, izvršiće se pozitivan uticaj na mišljenje potrošača, s mogućnošću da se u isto vreme utiče na druge kompanije da se prebace na transport robe s nultom emisijom.

Novim eCargo avionom, do sada poznatom kao Alice, upravlja jedan pilot. Radi se o čisto električnoj letelici koja može da ponese 1.200 kilograma i ima maksimalni radijus od 440 nautičkih milja (815 kilometara). eCargo je kreiran tako da je lak za upotrebu i održavanje. Sat leta zahteva punjenje kraće od 30 minuta, što može biti odrađeno tokom utovara ili istovara, štedeći na taj način vreme.

Pored toga, Alice može lako da funkcioniše na perifernim rutama, što znači smanjenje troškova za staničnu infrastrukturu. Isto važi i za napredne elektromotore, koji su napravljeni s manje pokretnih delova u cilju jednostavnijeg održavanja i sveukupno nižih troškova održavanja.

Ne iznenađuje činjenica što je kupovina po porudžbini prosto procvetala, a samim tim i usluge isporuke, tako da bi ovakva značajna promena u okviru datog sektora mogla da bude hrabar korak koji će zauvek promeniti ovaj industrijski domen.

Alice će svoj prvi let odraditi kasnije ove godine, dok će DHL Expressu biti isporučen najranije 2024.

Vrele Gume

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare