13. Jula 2021.

Riječ stručnjaka: Zašto se poremeti san kod beba i šta treba raditi

Big Portal

Bebe obično spavaju nekoliko sati u kontinuitetu nakon čega se bude da jedu ili ako su mokre. Tokom noći ti periodi spavanja mogu biti duži nego tokom dana. Ali nekada se taj ritam poremeti.

Dr Gorana Otić iz MediGroup objašnjava zašto se javlja poremećen ritam spavanja se može javiti zbog nekoliko razloga i šta da radite.

1. Glad nekada može buditi bebu. Ako sumnjate da je vaša beba gladna možete pojačati podoje ili dodati formulu. Ako je beba na nemlečnoj ishrani možete malo povećati količinu obroka pred spavanje.

2. Rast zubića ili grčevi mogu takođe remetiti san bebe. Obično su bebe tada razdražljive, plaču u naletima, nervozne su, ne samo zbog bola koji osećaju već i zbog umora jer im se spava a ne mogu da spavaju. Preparati za grčeve ili za ublažavanje bola kod rasta zubića mogu malo olakšati. Pedijatar će Vam preporučiti šta možete koristiti.

3. Vrućina u letnjim mesecima ili preterano grejanje u zimskim, će učiniti bebu nervoznom i ona neće moći da zaspi. Vodite računa da su prostorije u kojima beba spava uvek provetrene i hladnije jer je to pogodnije za san. Nikada nemojte preterano oblačiti bebu i prekrivati je sa debelim prekrivačima. Ovo se posebno odnosi na decu koja imaju ekceme jer njima vrućina mnogo više smeta.

4. Udobnost kreveta je takođe bitna. Previše mekani krevetići sa mnogo igračaka koje ometaju pokrete ili položaj deteta u krevetu mogu izazvati nervozu i poremećaj uspavljivanja. Svetlo u sobi treba da bude prigušeno.

Dr Gordana Otić/Foto: MediGroup

Šta da radite:

– Svedite bebine aktivnosti tokom noći na minimum. Ako beba nema stolicu tokom noći i ne piški mnogo nemojte menjati pelenu jer to razbuđuje bebu. Ako pelenu morate da zamenite učinite to što brže i u polu mraku da se beba ne razbudi. Ako se beba tokom noći probudi nemojte je odmah uzimati u ruke, nekad se same uspavaju posle par minuta.

– Ritam spavanja drugih članova porodice će se odraziti i na bebu. Ako ste vi aktivniji tokom večernjih i noćnih sati, vaša beba će primeti da se u kući nešto dešava i znatiželja joj neće dati da spava, pa će i ona vremenom poremetiti svoj ritam. Trudite se da budete primer svojoj deci. Odspavajte sa bebom zajedno tokom dana, a uveče idite ranije na spavanje.

– Večernje kupanje je korisno za lakše uspavljivanje. Beba je nakon kupanja osvežena, a kupanje je deci radosna aktivnost koja ih malo umori i nakon kupanja lakše padaju u san. – Uspostavljanje rituala i stalno ponavljanje aktivnosti istim redosledom (presvlačenje-obrok- spavanje ili kupanje-obrok-spavanje) olakšavaju da ih beba prati i lakše prihvata. Izmena dnevnog ritma stvara nervozu kod deteta i remeti obroke i san.

– Zapušen nos, kašalj, temperatura mogu ometati san deteta. Ako sumnjate da se vaše dete razbolelo javite se pedijatru.

– Krupne promene u životu deteta, kao što je započinjanje nemlečne ishrane, prelazak sa majčinog mleka na formulu, separacija od roditelja i sl. su momenti koji mogu dovesti do poremećaja spavanja. Takođe veliki skokovi u psiho-motornom razvoju deteta su redovno praćeni poremećajem sna, predstavljaju normalnu razvojnu fazu i dešavaju se više puta tokom života kod deteta. Mogu trajati nekoliko nedelja nakon čega se stvari vraćaju u normalu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare