9. Jula 2021.

Vikoviću šest godina zatvora za pljačku i prebijanje njemačkog penzionera

Big Portal

Prema presudi, on je 10. februara oko 23 časa sa jednom osobom došao opelom do kuće Huse Patkovića, koji im je pokazao kuću oštećenog za kojeg je znao da prima penziju iz Njemačke i da živi sam. Nakon toga su, prema presudi, Viković i nepoznati muškarac, koji je imao maskirnu kapu, lupanjem i guranjem vrata provalili u kuću i ušli u hodnik.

“Kada je oštećeni izašao u hodnik, optuženi Viković ga je snažno uhvatio za ruke i ugurao u kuhinju, a zatim je izvadio nož i prislonio ga uz vrat oštećenog prijeteći oštrim glasom da će ga ubiti ako ne kaže gdje su pare. Rekao je da znaju da je radio u Njemačkoj i da će mu ubiti kćerku”, navodi se u optužnici.

Potom ga je drškom noža udario u čelo, a oštećeni je pao na pod, te ga je nastavio udarati nogama po glavi i nogama prijeteći da će ga ubiti ako ne kaže gdje je novac.

Za to vrijeme, kako se navodi, nepoznata osoba prevrtala je stvari po kući tražeći novac pa ga je pronašla u fotelji u dnevnom boravku.

“Oduzeli su i prisvojili 1.800 evra, ručni sat marke ‘Rado’, mobilni telefon sa karticom njemačkog operatera, crni kožni novčanik sa novcem u iznosu od 50 KM i 20 KM iz pepeljare, njemačku zdravstvenu iskaznicu i vozačku dozvolu na ime oštećenog. Uzeli su pet i po kutija cigareta”, navodi se u optužnici.

Nakon pljačke uputili su se do kuće Huse Patkovića, kojem su za pomaganje dali 150 evra, a ostatak novca su podijelili između sebe. Patković je, podsjetimo, ranije osuđen na godinu dana za pomaganje.

Prema ranijim informacijama iz istrage, razbojnike je tada odao jedan detalj, kada je žrtva policiji otkrila da je jednom od napadača nedostajao prednji zub, što je olakšalo potragu. Policija je radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja pratila tragove koji su ih odveli do Patkovića, nakon čega su pod istragu stavili i Vikovića, koji je, kako su tada mediji prenijeli, živio kod prijatelja u Hadžićima.

Upadom u stan u kojem je Viković boravio policija je pronašla sat oštećenog.

Vikoviću se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 22. februara 2019. do 13. juna 2019. godine, dok troškovi postupka koji se odnose na optuženog padaju na teret budžetskih sredstava.

S druge strane, Elmir Šarić (26) iz Olova oslobođen je optužbe da je sa Vikovićem počinio ovo razbojništvo. Troškovi krivičnog postupka koji se odnose na Šarića takođe padaju na teret budžetskih sredstava.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare