6. Jula 2021.

Janša: Oporavak poslije pandemije glavna tema predsjedavanja

Big Portal

Janša je naveo da bi EU 2022. prvi put poslije 2008. godine mogla da dobije priliku da se nakon niza cikličnih kriza opet posveti svojoj budućnosti i strateškim izazovima.

Ako svlada pandemijsku krizu i završi raspravu o budućnosti na pravi način, Unija bi sljedeće godine mogla imati priliku da se pripremi na buduće strateške i bezbjednosne, te vrati ulogu globalnog aktera, ocijenio je ?anša.

Za takvu svoju ulogu, smatra ?anši, EU treba “kombinaciju meke i čvrste moći jer samo meka moć nije dovoljna”, kao i mehanizme odgovora na strateške i bezbjednosne izazove.

U okviru odgovora na strateške izazove, on vidi i postepeno uključenje Zapadnog Balkana da taj prostor, kako je rekao, ne bi osvojili strateški rivali poput Rusije i Kine.

On se založio i za ponovno pokretanje dijaloga s državama Moldavijom, Gruzijom i Ukrajinom, o njihovoj perspektivi u Uniji.

O prioritetima slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU ?anša će sutra govoriti u Evropskom parlamentu, te odgovarati na pitanja poslanika iz različitih političkih grupa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare