2. Jula 2021.

Drecun: Nasilje prema Srbima je poruka da odlaze da bi se spasili

Big Portal

Drecun je istakao da je to jedna sistematska kontinuirana kampanja nasilja koje se sprovodi na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom, čiji položaj tamo karakteriše fizička, institucionalna, pravno-imovinska, pravna i zdravstvena nebezbjednost.

On je naveo da je tokom prethodne dvije godine registrovano skoro 190 etnički motivisanih napada na srpski narod, njihovu imovinu, Srpsku pravoslavnu crkvu i njene objekte, pri čemu je povrijeđeno 39 Srba.

  • To nam pokazuje da odnos privremenih prištinskih institucija prema srpskom narodu nije uopšte pozitivan, da takvo ponašanje otvara prostor za izazivanje međuetničkih incidenata i etnički motivisanih nasilja i ohrabruje ekstremne Albance da napadaju srpski narod jer znaju da će ostati nekažnjeni, a obeshrabruju Srbe da ostanu i obeshrabruje povratak onih koji su protjerani – rekao je Drecun za RTS.

Naglasio je da se stoga srpska strana zalaže da se tokom dijaloga intenziviraju razgovori i donesu neke mjere koje bi povećale bezbjednost srpskog naroda.

  • Međutim, sada imamo premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija koji onemogućava postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu i to rezultira napadima na Srbe – rekao je Drecun.

Trinaestogodišnjeg Nikolu Perića u selu Gojbulje kod Vučitrna pretukla je sinoć grupa albanskih mladića.

Napad je prijavljen policiji samoproglašenog Kosova, a dječak je nakon saniranja zadobijenih povreda zadržan u bolničkom centru u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici radi dalje opservacije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare