2. Jula 2021.

Kombinacija dvije vakcine daje više antitijela

Big Portal

Takva razmišljanja dolaze usled kašnjenja u snabdevanju i zabrinutosti za bezbednost zbog čega su usporili programi vakcinacije.

U toku je i nekoliko medicinskih studija za ispitivanje efikasnosti zamene vakcina protiv kovida 19, a studija Univerziteta Oksford, objavljena nedavno, pokazala je da se kombinacijom vakcina, gde se vakcina “Fajzer” daje nakon prve doze vakcine “Astrazeneka”, proizvodi više antitela nego sa dve doze “Astrazeneke”, prenosi agencija Rojters.

Države koje razmatraju ili su se opredelile za takvo rešenje su Bahrein, Kanada, Italija, Rusija, Južna Koreja, Španija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Na primer, italijanska medicinska agencija AIFA je saopštila 14. juna da ljudi mlađi od 60 godina, koji su vakcinisani prvom dozom vakcine “Astrazeneka”, mogu da prime drugačiju vakcinu za drugu dozu. Istovremeno, Rusija bi, kako je najavljeno, mogla započeti ispitivanja vakcine protiv kovida 19 koja kombinuje vakcinu “Sputnjik V” i razne kineske vakcine i to u arapskim zemljama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare