Sastojci:
300 g tjestenine
2 šoljice prepolovljenih cherry paradajza
1 ½ šoljice kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog
2 šoljice rikule
1 šoljica krastavaca, narezanih tanke kriške
1 šoljica izmrvljenog feta sira
1 šoljica bosiljka, nasjeckanog
Kašika nasjecaknog peršina
¼ šoljica prženih pinjola
Za preljev:
60 ml maslinovog ulja
3 kašike limunovog soka
1 kašike senfa
3 češnja nasjeckanog bijelog luka
1 kašičica mješavine italijanskih začina
¼ kašičica crvene paprike
¾ kašičice morske soli
Priprema:
U velikom loncu zakuhajte vodu i posolie ju. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, ali pola minute ili minutu duže. U međuvremenu napravite preljev. U maloj zdjelici miješajte maslinovo ulje, limunov sok, senf, bijeli luk, začine, pahuljice crvene paprike i sol. (Napomena: preljev će imati intenzivan okus, no odlično će se sljubiti s ostalim sastojcima). Procijedite tjesteninu, prelijte ju s malo maslinovog ulja (da se ne slijepi) i pustite da se ohladi do sobne temperature. Prebacite ju u veliku zdjelu s paradajzom, slanutkom, rikolom, krastavcima, feta sirom, bosiljkom, peršinom i pinjolima. Prelijte ju preljevom i izmiješajte. Po želji začinite ju s više limuna, soli, bibera i kapljicom maslinovog ulja i poslužite.
Izvor: Miss7