A ako smo ih preko zime možda zanemarile, onda je velika vjerovatnost da je njihova koža u proljeće bila gruba, suha i tvrda, pukotine na petama i općenito, dojam i nije za čistu peticu. Možda za prvo otkrivanje svoja stopala počastimo profesionalnom pedikurom, ali često to nije dovoljno da “izdrže” cijelo ljeto. Pedikuru treba ponavljati, a ponekad je jednostavno dovoljno tek dobro omekšati kožu stopala u lavoru kod kuće – stoga se prepeoručuje ovaj jednostavan, a učinkovit ‘recept’. Mnogi se kunu u ovaj ‘lijek’ za stopala, a sastoji se od dva sastojka koja obično uvijek imamo kod kuće.
Potrebno vam je:
2-4 šoljice mlijeka
šaka sode bikarbone
veliki lavor (dovoljno velik da u njega istovremeno stanu obje noge)
1. Zagrijte mlijeko, pazite da ne bude prevruće. Možeš koristiti dvije do četiria šlice, ovisno o veličini lavora, koliko su vam velika stopala i koliko imaš mlijeka kod kuće.
2. Ulijte mlijeko u lavor. Važno je da je lavor toliko velik da oba stopala istovremeno stanu u njega i mogu biti sa svih strana potpuno uronjena u tekućinu.
3. Namačite prste u mlijeku oko pet minuta, a potom uzmi soda bikarbonu. Lagano pospite kupku.
4. Umiješajte sodu u mješavinu s pomoću stopala.
5. Dobro namočite kožu na dijelovima gdje je tvrđa ili deblja – osobito donji dio peta i područje ispod prstiju. Masirajte tekućinom ta područja – naravno, slobodno koristite i ruke ako je potrebno.
6. Nemojte zaboraviti namakati u tekućini i gornji dio stopala te zglobove – ako nisu dovoljno umočeni, masirajte ih tekućinom. To su dijelovi stopala koja se najviše vide kad nosite sandale ili japanke.
7. Kad ste dovoljno istrljali stopala, udobno se zavalite u naslonjač, uključite TV , dok se stopala fino namaču.
8. Operite noge toplom vodom i dobro ih posušite. Odmah bi trebali primijetiti kako vaša stopala sada izgledaju njegovanije i pomlađeno! Ova kombinacija sastojaka djeluje jer se isti međusobno nadopunjuju. Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu koja omekšava kožu. Soda bikarbona pak ima abrazivna svojstva koja uklanjaju suhu i grubu kožu kad se ista omekša.
Izvor:miss7
(Dž.S.)