20. Maja 2021.

Dronovi-samoubice protiv ruskog “pancira”

Big Portal

Američki portal “Drajv” prenosi da je vojska SAD nedavno započela testiranje novog oružja koje predstavlja jednu vrstu vojne tajne.

Riječ je o projektu perspektivnog drona-samoubice koji je testiran u okviru vojne vježbe “Edž 21”, održane na poligonu u američkoj saveznoj državi Juta.

U vježbi su učestvovale jedinice Američkog ratnog vazduhoplovstva i Korpus mornaričke pješadije.

Dronovima-samoubicama trebalo je uništiti ciljeve koji su se sastojali od makete radara u sastavu baterije PVO, te centralu veze i samohodno lansirno oruđe “96K6 pancir S1”.

Prva dva cilja su uspješno uništena dronovima, ali je prilikom navođenja trećeg drona-samoubice na maketu samohodnog lansirnog oruđa “96K6 pancir S1” dron izgubio cilj iz fokusa i pao pored makete koja je predstavljala “pancir”.

Stručnjaci NATO-a priznaju da “pancir S1” predstavlja veliku opasnost za zapadne snage.

Oni su posebnu pažnju posvetili ruskim iskustvima u borbi sa bespilotnim letjelicama prilikom odbrane avio-baze Hmejmim u Siriji.

Čuveni ruski hibridni raketno-topovski protivvazdušni kompleks kratkog dometa “96K6 pancir S1” razvijen je za borbu protiv borbenih aviona i helikoptera, ali i za dopunsko obezbjeđivanje ostalih jedinica PVO.

Ovaj sistem đeluje u svim meteorološkim uslovima bez obzira na doba dana. Raketama može gađati ciljeve na daljini od 20 kilometara i na visini od 15 kilometara, dok topovima pokriva rastojanje do 5.000 metara.

Topovi đeluju brzinom od oko 4.800 granata u minutu.

Zahvaljujući svojoj univerzalnosti, ovaj sistem može se upotrijebiti i protiv kopnenih i ciljeva na vodi, prenosi “Ruska riječ”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare