Upravo zbog citrusnog okusa i sočnosti, kolač će se svidjeti svim generacijama. Svoj kolač ili tortu možeš ukrasiti dodatno voćem, a poslužiti ju možeš i uz kuglicu finog sladoleda!
Sastojci:
200 g maslaca na sobnoj temperaturi
200 g šećera
3 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
200 g mljevenih badema
100 g palente
2 narandže
1 kašičica praška za pecivo
naribana kora narandže
Sastojci za sirup:
1/4 kašičice mljevenog kardamoma
250 ml soka od narandže
30 ml vode
125 g (smeđeg) šećera
Priprema:
Zagrij rernu na 160 Celzijevih stepeni i maslacom premaži lim veličine 20 centimetara.
Zatim u njega stavi masni papir i pritisni ga te opet njega premaži s maslacem.
Maslac i šećer izmiksaj u velikoj zdjeli dok ne dobiješ prozračnu i kremastu smjesu. Nemoj brinuti ako šećer izgleda kao da se nije u potpunosti razgradio – to će napraviti za vrijeme pečenja. Umuti u smjesu jedno po jedno jaje, a zatim umiješaj ekstrakt vanilije.
U maloj zdjeli pomiješaj mljevene bademe, palentu, koru narandže i prašak za pecivo, pa to umiješaj u prvotnu smjesu.
Izlij smjesu u lim i peci 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane smećkasta i kolač se malo odmakne od rubova lima. Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadi kolač na tanjir. On je poprilično krhak pa budi pažljiva!
Da bi napravila sirup, usitni kardamom ili koristi mljevene, a zatim sve ostale sastojke stavi u zdjelu njima.
Dobivenu smjesu kuhaj na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok se malo ne smanji obujmom i zgusne. Ostavi da se ohladi. Na kolaču napravi rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko nje nalij puno sirupa, ali polako, da uspije upiti.
Posluži ju uz malo jogurta s dodatnim preljevom od sirupa. Ukrasi komadima narandže po želji!
Izvor: Miss7