19. Marta 2021.

Posne palačinke na vodi – 7 ukusnih recepata

Big Portal

Odlučili ste se na post i želite sasvim da poštujete pravila i postite na vodi danima kada je tako predviđeno verskim kalendarom. Post na vodi je znatno striktniji od posta na ulju, jer se bitno smanjuje količina hrane koja sme da se konzumira. No, to ne znači da se ne možete zasladiti posnim palačinkama. Da, posne palačinke na vodi se stvarno mogu napraviti i to brzo i lako, bez ikakvih ulja i masnoća.

U narednim redovima smo pripremili nekoliko ovakvih recepata i trik koji će vam pomoći da vaše palačinke ne izgore bez ulja na tiganju. Ima i običnih recepata koji su bliži tradicionalnom tipu palačinki, a ima i onih koji su idealni za ljude koji vole zdravu hranu i eksperimentisanje u kuhinji. Pa da počnemo.

Kako se prave posne palačinke na vodi?

Postoje načini kako da napravite ukusne posne palačinke, a da one budu bez ulja. Jedan je da imate jako dobar tiganj na kojem se ništa ne lepi i napravite smesu koja će sprečiti lepljenje testa za dno tiganja.

Drugi način je da tiganj ipak nečim podmažete, voštanom svećom. Voštane sveće se mogu lako nabaviti, prave se od prirodnog sastojka – pčelinjeg voska, te nema negativne efekte po zdravlje. Naravno, ako ste u mogućnosti možete direktno podmazati tiganj pčelinjim voskom ako ga već imate kod sebe.

posne palačinke na vodi
Foto: Freepik/timolina

Voštane sveće će obložiti tiganj i omogućiti da hrana klizi po njemu i ne lepi se. Naravno, ne treba preterivati sa ovakvim načinom prženja, pre svega što se ne zna tačno koliko negativno preterano unošenje voska može delovati na organizam. No, ako se unosi u normalnim količinama može imati i benefite po zdravlje.

Dakle, možete dobiti sasvim zdrave palačinke bez i malo ulja, margarina ili drugih štetnih sastojaka.

Posne palačinke pržene na vosku

Samo da napomenemo da se vosak kada se nalazi na tiganju ne ponaša sasvim isto kao i ulje. Potrebno je da blago zagrejete tiganj i onda pređete svećom preko njega. Vosak će se odmah istopiti, nije potrebno više puta prelaziti preko njega.

A evo i recepta za posne palačinke na vodi. Potrebni su vam sledeći sastojci.

– 2 šolje brašna,

– 1 i po šolja kisele vode,

– prstohvat soli,

– prstohvat šećera,

– pola kesice praška za pecivo,

– džem,

– voštana sveća za podmazivanje.

posne palačinke na vodi
Foto: Freepik/Racool_studio

Priprema: U brašno dodajte so, šećer i prašak za pecivo. Pomešajte suve sastojke, a onda polako dodajte kiselu vodu i sve vreme mutite. Testo treba ostaviti da odstoji u frižideru oko sat vremena.

Nakon toga premažite zagrejani teflonski tiganj sa malo voska i propržite sa obe strane. Dok su tople premažite ih sa džemom, dodajte bobičasto voće ili druge posne premaze na vodi po ukusu.

Posne palačinke na vodi od heljdinog brašna

Palačinke koje se prave od heljdinog brašna se smatraju još zdravijim od onih koje se prave sa belim brašnom. No, ako bi se koristilo samo heljdino brašno, palačinke bi se mnogo teže pravile, jer bi se raspadale. Zato se one mešaju sa belim brašnom.

U narednom receptu možete isto koristiti vosak za podmazivanje, a ako imate jako dobar tiganj na kome se ništa ne lepi, možete da probte i prženje bez ičega što bi podmazalo dno tiganja. Biće vam potrebni ovi sastojci:

– 1 i po šolja kisele vode,

– jedna šolja heljdinog brašna,

– jedna šolja belog brašna,

– pola kesice praška za pecivo,

– jedna kesica vanilinog šećera.

Foto: Freepik/ArthurHidden

Prirpema: bitno je da koristite kiselu vodu, a ne običnu, jer će od kisele vode testo biti vazdušasto i ukusom podsećati na palačinke na ulju. Pomešajte belo brašno sa heljdinim brašnom, dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Postepeno dodajte kiselu vodu i mutite sve dok ne dobijete homogenu smesu.

Pržita na porculanskom ili teflonskom tiganju kako se smesa za posne palačinke na vodi ne bi lepila za dno tiganja. Premažite sa džemom, alvom, voćem po ukusu. Ako želite da jedete slane palačinke preporučujemo da ih premažete humusom, naseckate omiljeno povrće i začinite po ukusu.

Vazdušaste posne palačinke na vodi

Evo još jednog načina kako možete napraviti posne palačinke, a da one budu još vazdušastije, možda čak i u kusnije od tipičnih palačinki. Ovde je tajna u dodavanju kvasca u smesu. Evo kako izgleda recept:

– 250 grama brašna,

– četvrtina pakovanja svežeg kvasca,

– 5 decilitra mlake vode,

– prstohvat šećera,

– prstohvat soli,

– voštana sveća.

posni doručak
Foto: Freepik/freepik

Priprema recepta: U mlaku vodu dodati kvasac i šećer i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Nemojte dodavati kvasac u previše toplu vodu, jer i to može smanjiti njegov uticaj na narastanje testa.

Vodu pomešati sa brašnom, dodati šećer i vodu. Dobro pomešajte testo, ili ga izmiksajte, kako se u smesi ne bi pojavljivale kuglice. Ostavite smesu na toplom mestu, između pola sata i sat vremena, kako bi kvasac reagovao.

Premažite tiganj sa voštanom svećom i pecite. Palačinke se brzo isprže, dovoljno je svega dva, tri minuta da se drže na tiganju.

Recept sa 4 sastojka koja imate u kuhinji

Ovo je prosti recept čije sastojke već sigurno posedujete. Jedino što možda nemate jeste voštana sveća, ali sa dobrim tiganjem vam neće biti potrebno nikakvo podmazivanje. Evo kako da napravite ove proste palačinke:

– 500 grama brašna,

– 1 litar kisele vode,

– 1 kašika šećera,

– prstohvat soli.

Priprema. U brašno dodajte šećer i so, pomešajte pa dodajte kiselu vodu. Sve dobro izmešati dok se ne dobije ujednačena ređa smesa. Posne palačinke na vodi se prave bez ulja ili margarina i zato dno tiganja možete premazati sa voštanim svećama. A ako vas zanima kako detaljno izgleda ovaj recept pogledajte ovaj video. Jedina razlika u receptu jeste ta što se u videu koristi margarin.

Kako napraviti palačinke sa celim zrnom pšenice?

Ovo su neuobičajne zdrave palačinke koje se prave od celog zrna pšenice. Testo će se ponaša drugačije u odnosu na običnu smesu za palačinke. Evo kako se prave posne palačinke na vodi sa brašnom od celog zrna pšenice.

– 1 šolja brašna celog zrna pšenice,

– 1 kašičica sode bikarbone,

– 1/2 kašičice morske soli,

– 1 šolja kisele vode (može i bilo koje biljno mleko),

– 1/2 kašičice cimeta,

– 2 kašičice meda (može i šećera),

– 1 kašičica ekstrakta vanile.

posne palačinke na vodi
Foto/Freepik/lifeforstock

Priprema: U vangli pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i cimet. Potom dodajte kiselu vodu ili biljno mleko i med i mešajte dok ne dobijete smesu za palačinke koja je gušća od obične. Ostavite testo da odstoji do 10 minuta.

Za to vreme zagrejte tiganj, možete ga podmazati voštanim svećama. Ove palačinke su deblje od klasičnih, izgledom podsećaju na američke, a imaju drugačiji ukus od njih.

Vreme je okrenuti palačinku kada primetite da se na sredini testa javljaju mehurići i da je na krajevima zapečeno. Okrenutu palačinku držati još par minuta u tiganju. Palačinke možete preliti, sa džemom, voćem, javorovim sirupom po želji.

Posne palačinke na vodi idealne za doručak

Da li ste znali da možete napraviti palačinke od banane? Da, banane se ne stavljaju u palačinke samo kao prilog, nego i glavni sastojak koji vezuje ostale i pruža slatkoću palačinki. Potrebni su vam sledeći sastojci:

– 1 šolja belog brašna,

– 1 kašičica sode bikarbone,

– 1 prezrela banana,

– prstohvat soli,

– 1 šolja kisele vode ili biljnog mleka,

– 2 kašičice meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača.

– bobičasto voće.

Foto: Freepik/drobotdean

Priprema: posne palačinke na vodi sa voćem se prave tako što najpre pomešate suve sastojke: brašno, sodu bikarbonu i so. Oljuštite i izgnječite prezrelu bananu pa i nju dodajte smesi. Sve sastojke dobro pomešati.

Potom dolivajte biljno mleko ili vodu dok sve mutite mikserom ili varjačom. Zagrejte tiganj i podmažite ga sa malo voska. Ove palačinke su malo gušće, te se zato brže peku. Okrenite ih par minuta nakon što budete mogli da ih okrenete. Potrebno je da se zaprži i sredina, ali istovremeno pazite da palačinke ne zagore spolja, a testo ostane “živo” u sredini.

Recept za zdrave palačinke sa čija semenkama

Ukusne posne palačinke na vodi se prave i sa zdravim sastojcima, između ostalog i sa čija semenkama. Ukus, a i izgled ovih palačinki znatno odudara od onih na koje ste navikli. Ovo u deblje palačinke, moći ćete da se najedete od dva komada. Evo koji su vam sastojci potrebni:

– 1 i po šolja belog brašna,

– 1 kašičica sode bikarbone,

– pola kašičice morske soli,

– 3 kašičice čija semenki,

– 3 kašičice meda (ili javorovog sirupa),

– 1 i po šolja kisele vode (ili kokosovog mleka),

– 1 kašičica jabukovog sirćeta,

– 1 kašičica cimeta,

– 1 kašičica ekstrakta vanile.

posne palačinke na vodi
Foto/Pixabay.com

Priprema: Pomešajte sve suve sastojke: brašno, sodu bikarbonu, čija semenke i cimet. Kad ih sjedinite dodajte kokosovo mleko.

Kokosovo mleko jeste namirnica koja je skupa u marketima, ali ovo mleko možete napraviti sami od kokosovog brašna. Pomešajte vodu sa kokosovim brašnom, izblendajte ostavite dva sata, a potom procedite.

U smesu za palačinke dodajte i med, sirće i ekstrakt vanile. Sve mutiti mikserom dok ne dobijete homogenu smesu. Ostavite da smesa odstoji do 15 minuta, kako bi čija mogla da reaguje.

Peći palačinke u tiganju za koji se ništa ne lepi. Ako pak, primetite da se testo lepi (iako ne bi trebalo), premažite ga voštanim svećama. Palačinku treba okrenuti kada primetite da se zarumenela sa donje strane i stegla sa gornje.

Ako su vam se dopali ovi recepti pročitajte i predlog recepata za jeftine posne kolače.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare