13. Marta 2021.

Pazite na unos dodatog šećera: Prazne kalorije bez hranljivih sastojaka

Big Portal

Pre svega, veoma je važno da se zna razlika između prirodnog i dodatog šećera.

Neki ljudi bi trebalo potpuno da izbace slatku hranu iz ishrane, a većina bi imala zdravstvene koristi od smanjenog unosa šećera. Ipak, to ne znači da morate potpuno da ga izbacite, rekla je dijetetičarka Ele Kriger.

Bez obzira da li želite da smršate ili da se samo osećate bolje, evo kako da postignete bolji balans šećera:

Naučite razliku između prirodnog i dodatog šećera

Hrana kao što su voće i jogurti sadrži šećere koji se prirodno javljaju, a naša tela ih različito obrađuju zbog hranljivih sastojaka sa kojima dolaze. Na primer, pomorandže imaju vlakna koja telo razgrađuje, omogućujući šećeru da sporije ulazi u krvotok. Vlakna vas takođe drže sitima pa ćete verovatno i da jedete manje. Ali kada pijete sok od pomorandže, čak i ako je napravljen od sveže isceđenih pomorandži, šećer će brže pogoditi krvotok. I, bez drugih hranljivih sastojaka (osim vitamina), izazvaće skok praćen padom. Takođe neće ublažiti glad.

Dodat šećer sadrži prazne kalorije bez hranljivih sastojaka i nalazi se u prerađenoj hrani, od kečapa do čipsa.

Uključite više celokupne hrane u svoju ishranu

Jedan od najboljih načina za uklanjanje dodatog šećera je uključivanje više celokupne hrane u ishranu. Razmislite kako možete smanjiti ovaj šećer i koristiti sveže voće kao zaslađivače.

Dijetetičarka Andrea Matis kaže da se oseća sjajno otkako je iz svoje ishrane izbacila dodati šećer.

“Volim da dodajem voće u recepte za palačinke ili mafine. Puno puta ću da izostavim šećer i da samo dodam voće jer je ono prirodno slatko”, dodala je.

Odredite svoj glavni izvor šećera

Razmislite o svojoj ishrani i procenite koji je glavni izvor dodanog šećera i zamenite ga.

“Za većinu ljudi to su slatki napici. Razmislite kako možete da ih zamenite na način koji je za vas još uvek razuman i da još uvek možete da uživate u svojoj hidrataciji”, rekla je Kriger.

Jedite dovoljno tokom dana

Jedna od važnih strategija je da tokom dana jedete redovne, uravnotežene obroke.

“Otkrila sam da će ljudi najverovatnije posegnuti za slatkom hranom kada su gladni, jer je šećer gorivo koje naše ćelije najbrže apsorbiraju”, dodala je Kriger.

Ne pretjerujte sa veštačkim zaslađivačima

Pre nego što kupite sladoled bez šećera, imajte na umu da veštački zaslađivači možda nisu najbolje rešenje. Kriger predlaže da se zaslađivači kao što su saharin i sukraloz koriste štedljivo.

“Ne pomaže navikavanje na ukuse u toj slatkoj zamci”, upozorila je Kriger.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare