Pšenični griz dobar je za ishranu obolelih od dijabetesa jer ima nizak glikemijski indeks. Griz koji nastaje mlevenjem pšenice iz središnjeg dela zrna ima rang 44, zbog čega se smatra hranom niskog glikemijskog indeksa.
Kao posledica toga, griz može da snizi nivo šećera u krvi tako što uzrokuje mali uticaj na nivo celokupne glukoze. Dakle, uzimanje pšenične krupice dijabetičari svakako treba da uzmu u obzir. Inače, u tri šolje griza ima oko dva grama vlakana ili sedam odsto preporučenog dnevnog unosa ove hranljive materije.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2021/03/1614613951_Depositphotos_23183116_xl-2015.jpg)
Posebno je delotvoran kod dece Foto: Depozit
Kivi štiti pluća i oči
Kivi može da spreči bolesti disajnog sistema, a posebno je delotvoran kod dece. Istraživanje je pokazalo da pet do sedam porcija kivija nedeljno može da smanji kašalj za 27 odsto, kratkoću daha za 32 odsto, nadraženost nosa za 28 odsto i hronični kašalj za 25 odsto. Za sve to je zaslužan vitamin C.
Postoji i nekoliko istraživanja koja su dokazala da konzumacijom ovog voća može da se smanji i mogućnost pojave degeneracije žute mrlje i to za čak 36 odsto.