Nunuk Nuraini, žena zaslužna za stvaranje čuvene instant supe sa nudlama brenda Indomi preminula je u 59. godini.
Ona je radila u odeljenju za razvoj ukusa indonežanske kompanije u poslednjih 30 godina .
Mnogi su joj odali počast nazivajući je “heroinom koja ne nosi plašt”.
Indomi je za mnoge postao sinonim za instant nudle u Indoneziji, gde su generacije odrasle uz ovo jelo.
Ali poslednjih godina je Indomi postao i svetski hit, popularan ne samo širom Azije, već i na drugim kontinentima.
Ipak, iako Indomi sada ima celu paletu ukusa, “mi gorent” ili ukus prženih nudli, i dalje je ubedljivo najpopularniji.
Jedan korisnik društvenih mreža nazvao ju je “Majkom Indomija”, napisaviši da je njen rad bio “najlepši svetu”.
Neki od korisnika su objavljivali slike sopstvenih Indomi kreacija.
“Moje glavno jelo, prženo jaje, ćufte i Indomi. Hvala vam Nanuk, u našim srcima, vi ste heroina”
Lokalni indonežanski mediji, pozivajući se na kompaniju Indofud kojem pripada brend Indomi, objavili su da je Nuraini preminula u snu u sredu popodne.
Uzrok njene smrti još nije poznat, a portporolka kompanije saopštila je da je ona “u miru otišla kod Alaha”.
Ikona Jugoistočne Azije
Mi goreng – dve reči koje svi dobro poznaju u Singapuru, Maleziji i Indoneziji.
U doslovnom prevodu znači prženi rezanci koje je uobičajeno jelo u celom regionu, ali Indomi verzija je naširoko voljena.
Sa paketom od 2 dolara u Singapuru, to je jeftino, zgodno i što je najvažnije – ukusno poput greha.
Recept je savršeno jednostavan – živahni rezanci, tamno slatki sojin sos, ulje sa ukusom i prženi luk.
Ali uspeva – i te kako.
Pošteno je reći da Indomi ima posebno mesto u svim našim srcima – to je ono što bi vam majka napravila na brzinu ako nije imala dovoljno vremena za nešto složenije ili što bi vam sigurno bio prvi izbor za kasnu večeru.
Tolika je ljubav prema njoj da je čak inspirisala Indomi tortu, mirisnu sveću – pa čak je dobila i rep pesmu koja je na Jutjubu imala više od milion pregleda.
Sajt Kompas je naveo da radila na raznim drugim aromama Indomi, među kojima i slano jaje.
Indomni je prvu verziju instant rezanaca, aromu Indomi piletina, lansirao 1971. godine.
A 11 godina kasnije i ukus “mi goreng” – prvu varijantu suvog rezanca inspirisanu indonežanskim jelom od prženih rezanaca.
Izvor: BBC News na srpskom