Ukoliko želite napraviti princes krofne ili eklere potrebno vam je sljedeće:
Sastojci:
Tijesto (isto je za oboje, razlika je samo u izgledu):
- 125 ml ulja
- 250 ml vode
- 2 vanilijina šećera
- prstohvat soli
Postupak pripreme:
Sve zajedno kuvati 2-3 minuta pa skloniti sa ringle i odmah dodati 150 grama brašna, dobro miješati da se sjedini. Zatim pričekati da se smjesa malo ohladi pa umutiti 4-5 jaja (ja ih ubacujem jedno po jedno u smjesu)
Fil 1 (žuti): Skuvati 5 pudinga od vanilije u 1 litar mlijeka (u mlijeko ubaciti 7 supenih kašika šećera)
Puding razmutiti u malo mlijeka pa tek onda sipati u proključalo mlijeko da ne bi bilo grudvica. Kada se ohladi izmiksati sa 200 grama margarina.
Fil 2 (bijeli): Šlag.
Fil 3 (crveni): U 200 grama višanja dodati 5 kašika vode i 3 kašike šećera, kad prokuva dodati pola kesice pudinga od vanilije (prethodno ga razmutiti u malo vode). Kuvati 2-3 minuta.
Glazura (na eklerima): 100 grama čokolade rastopiti u jednoj kašiki ulja.
Tijesto špricom sipati na pek papir i peći na 200 stepeni 40 minuta. Svakako pripazite na vrijeme jer zavise od jačine rerne. Rernu ne otvarajte prvih pola sata!
Kada se ohlade presjeći na pola i filovati.