Sastojci:
Osnova
6 patlidžana srednje veličine
maslinovo ulje (za prženje patlidžana)
Za sos sa mesom
750 g mljevene junetine
2 glavice crvenog luka, srednje veličine (sitno isjeckane na kockice)
2 čena bijelog luka (usitnjena)
400 g paradajza (isjeckanog)
2 kašike pirea od paradajza
kašičica šećera
šolja crvenog vina
morska so i biber
lovorov list
prstohvat cimeta
1/4 šolje maslinovog ulja
Za bešamel sos
875 ml mlijeka
100 g putera
100 g brašna
prstohvat muskatnog oraščića
2 žumanceta
100 g parmezana + za posipanje musake
Priprema
1. Patlidžanima odstranite peteljke i isjecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.
2. Isperite patlidžan i iscijedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscjedio višak ulja.
Sos sa mesom
3. Zagrijte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i isjeckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte bijeli luk, pire od paradajza i mljeveno meso. Sve promješajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.
Bešamel sos
4. U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte brašno i konstantno mješajte da se smjesa zgusne. Zatim dodajte toplo mlijeko postepeno u neprekidnom mlazu. Mješajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle i dodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mješajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.
Slaganje musake
5. Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20×30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smjesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možete posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrijanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svježu salatu.