Iako je sezona alergija na polen na izmaku, s obzirom na to da meteorolozi najavljuju lepo vreme do kraja meseca, oni koje iritiraju alergeni biljaka i dalje će imati problema.
Zato su stručnjaci ispitivali, šta pored lekova može da umanji tegobe alergičnima na polen. Došlo se do zaključka da je najvažnija – riba.. Za to su najodgovornije omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem mesu.
Tri crvena zla!
Alergiju na polen pogoršavaju: masno crveno meso, crno vino i čili papričice.
Inače, postoje namirnice koje pogoršavaju alergijsko stanje kod nekih ljudi, pogotovo ako je u pitanju alergija na polen.
Jogurt, crni luk, teleno povrće, citrusi, đumbir…
Ali isto tako, osim ribe, postoje i namirnice koje mogu da pomognu u ublažavanju simptoma alergija. To su jogurt, beli i crni luk, zeleno lisnato povrće, citrusno voće, začinsko bilje (matičnjak, ruzmarin, majoran, đumbir, kurkuma), maslinovo ulje, indijski orah.
Ponedeljak
Doručak: 500 ml jogurta, bareno jaje, paradajz salata i parče hleba
Ručak: losos i zelena salata
Večera: bareni brokoli začinjen maslinovim uljem i belim lukom, parče nemasnog sira i parče hleba
Utorak
Doručak: riblja pašteta, dva parčeta hleba i 500 ml jogurta
Ručak: riba sa salatom po izboru
Večera: paprike punjene sirom zapečene u rerni sa tunjevinom
Sreda
Doručak: tunjevina na prepečenom hlebu sa paradajzom
Ručak: pastrmka pečena u foliji sa paradajz salatom i rukolom
Večera: testenina sa morskim plodovima
Četvrtak
Doručak: palenta sa jogurtom
Ručak: pečene šnicle soma u rerni, rižoto sa povrćem
Večera: pita sa zeljem i šolja jogurta
Izvor: Novosti