5. Oktobra 2020.

Najveća jugoslovenska diva; “Milena Dravić je mogla da se ponaša kako hoće i niko joj ne bi zamjerio”

Big Portal

Milena Dravić je rođena 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu. Pohađala je osnovnu školu Janko Veselinović u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju.

Njena tetka, očeva sestra, prepoznala je u Mileni talenat za recitovanje i scenu pa su je roditelji upisali na balet. Milena ima čak i malo manekenskog iskustva, budući da je na Kolarčevom univerzitetu učestvovala na modnoj reviji i nosila đubretarac. Ubrzo nakon toga, stigla je prva filmska ponuda.

Na film je došla slučajno, kada je 1958. prvi put napustila Beograd, i otišla kod tetke u Sarajevo. Zapazio ju je slovenački reditelj František Čap i dao joj ulogu u svom filmu “Vrata ostaju otvorena”. Snimala je celo leto. Milena potom snima “Diližansu snova”, “Zajednički stan”, “Bolje je umeti”, “Uzavreli grad” i “Leto je krivo za sve”. Upisuje Fakultet dramskih umetnosti i počinje rad na filmu “Prekobrojna”, u režiji Branka Bauera. Nagrađena je za “Prekobrojnu” i osvojila je nagradu Zlatna arena na Filmskom festivalu u Puli, i od tog trenutka je shvatila da je na putu na kom treba da bude, na putu da izgradi veliku karijeru.

Drugu ”Zlatnu arenu” dobila je za ulogu krojačice koja se pridružuje partizanskom biciklističkom bataljonu u filmu ”Biciklisti”, reditelja Puriše Đorđevića.

Kada ju je na konferenciji za novinare u Francuskoj jedna novinarka, zbunjena time što takav film dolazi iz Jugoslavije, maliciozno upitala da li Jugoslovenke uopšte znaju da postoje kontracepcijska sredstva, Milena je reagovala veoma burno – bacila joj je u lice tablete za migrenu i dobila aplauz svih prisutnih.

Milena Dravić je pre tridesete godine iza sebe imala već dva braka. A potom je upoznala Dragana Nikolića na snimanju filma “Horoskop”. Ona i Dragan Nikolić su uskoro postali najpoznatiji glumački par na području Jugoslavije, a ljubav je potrajala do Draganovog poslednjeg daha, skoro 50 godina.

O tome koliko je bilo teško da joj priđe, Dragan je rekao:

“Kad sam joj prišao, imao sam utisak da mi je to stara školska drugarica koju dugo nisam vidio ili neka devojka iz kraja koju poznajem ceo život. Upravo u tome je njena prava veličina. Osvojila me je svojom neposrednošću i normalnošću, uprkos velikoj popularnosti koju je već tad uživala. Mogla je da se ponaša kako hoće i niko joj ne bi zamerio, jer je već tada bila jedna od naših najvećih zvezda. To je nešto čime ona pleni i osvaja”, rekao je on svojevremeno za “Stori”.

O njihovom venčanju Milena je jednom prilikom gostujući u jednoj emisiji rekla: ”Usred snimanja jednog filma, zamolili smo reditelja da nas pusti na pauzu. Poveli smo i našu kumu Seku Sablić i otišli u opštinu Vračar da se venčamo. Nakon venčanja smo se vratili na snimanje, i nastavili da radimo. Zanimljivo je da nemamo nijednu fotografiju sa venčanja, niko nas nije fotografisao”.https://www.youtube.com/embed/gsWidcHFf1A?version=3&enablejsapi=1

U filmu “Misterije organizma” Dušana Makavejeva je tumačila mladu kozmetičarku koja se zaljubila u svetkog šampiona u umetničkom klizanju. Film je u Jugoslaviji bio zabranjen do 1986. godine, a na Međunarodnom festivalu u Kanu je osvojio nagradu ”Luis Bunjuel”. Time je i evropska publika dobila priliku da upozna jugoslovensku divu Milenu Dravić. Milena je bila pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Prva je, a upućeni kažu i jedina naša glumica koja se našla na naslovnoj strani ”New York Timesa”. Od čuvenog Alfreda Hičkoka dobila je posebnu poruku i crtež.

”Vidite, čitav život sam se strahovito trudila da ono što radim bude najbolje moguće, bilo da je u pozorištu, na filmu ili televiziji. Imala sam sjajne saradnike, velike reditelje i partnere i u takvim uslovima bilo je moguće ostvariti uloge sa kojima si bio zadovoljan. Dobila sam dosta nagrada, možda i previše, međutim ako u dubini duše nisam bila zadovoljna određenom ulogom, onda je nijedna nagrada ne bi činila vrednom. Najvažnije mi je bilo da kada vidim ono što sam uradila da budem zadovoljna, a moji kriterijumi i zahtevi – prvenstveno prema sebi – nisu mali”, rekla je ona za Blic.

Najveća srpska i jugoslovenska filmska glumica Milena Dravić preminula je u 79. godini u Beogradu, posle teške bolesti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare