Ali ne treba potpuno da se odreknete mesa, jer zdravi proteini koje nam meso pruža su uvijek dobrodošli.
Dobro je zapamtiti da je upravo meso ključan izvor vitamina i minerala poput vitamina B12 i gvožđa.
Sjledeće vrste mesa su najbolji izbor za zdravlje:
Meso bez masnoća
Svi nutricionisti će se složiti kako treba tražiti meso bez puno masnoća, a najbolje bi bilo da sadrži 10 grama masnoća po komadu. Ona smatra da nije loša ideja očistiti meso od masnoća, kože, te da se priprema kuvanjem ili prženjem bez ulja i puno soli kako bi taj komad mesa i ostao zdrav za konzumaciju.
Ćuretina bez kože
Ćuretina je meso s najmanje masnoća i jako dobar izvor vitamina B6 i B3. Ti nutrijenti pomažu srcu da ostane zdravo, poboljšavaju probavu, funkcionisanje mozga i pružaju energiju. Iako nije potpuno bezmasni dio ćuretine, bataci su dobar izvor gvožđa koji je ključan za pravilan rad metabolizma i srca, a manjak ovog minerala može dovesti do anemije.
Pileća prsa bez kože
Piletina je odličan izvor vitamina B6 i B3, a to je samo početak. Istraživanja ukazuju na to da piletina igra pozitivnu ulogu u održavanju željene tjelesne mase, ali i zdravog života. Uz to je belo pileće meso dobar izvor fosfora i riboflavina. Ako se pitate šta je sa tamnim pilećim mesom, ono se može pohvaliti većim količinama cinka od bijelog mesa.
Svinjski file
Meso bez puno masnoća je dobar izbor, a kada je u pitanju svinjetina onda svakako odaberite file.
Ramstek i mljevena govedina (95 posto mesa bez masnoća)
Iako je crveno meso na lošem glasu, ono može biti kvalitetan dio pravilne ishrane, a tako tvrdi studija sprovedena prije nekoliko godina od strane “Proceedings of the Nutrition Society”. Poput drugog mesa, govedina je dobar izvor proteina i esencijalnih nutrijenata. Ako je moguće, odaberite meso životinje koja je rasla na otvorenom i tamo se hranila, jer će tako meso sadržati više vitamina E i antioksidanata.
Pazite da meso ne pečete na visokim temperaturama jer istraživanja pokazuju da izgoreni dio mesa može biti i opasan za zdravlje.
Šta izbjegavati?
Salama, naresci i kobasice samo su primjer obrađenog mesa koje treba izbjegavati ili umjereno konzumirati. Naučna istraživanja su potvrdila kako ovakvo meso, ako se jede u velikim količinama, može biti jedan od uzroka razvoja raka crijeva. Često su puni soli i zasićenih masnoća, a to su sastojci koji se povezuju s bolestima srca, moždanim udarom i dijabetesom tipa 2.
Izbjegavajte i masno meso jer je puno masnoća koje utiču na porast holesterola. I rebarca se smatraju jako masnim mesom. Iako ovo meso nije dobro jesti u velikim količinama, ali ako ste umjereni, ne morate brinuti za zdravlje.
Nezavisne