9. Jula 2020.

Trik za pripremu japanske ledene kafe

Big Portal

Ako je prva stvar koju ujutro napravite stavljanje džezve na plamenik cold brew bi vam mogao promijeniti rutinu jer umjesto paljenja vatre, jedino što treba je otvoriti frižider.

Japanska varijanta cold brewa se može raditi pour over metodom s vrućom vodom koja polako kapa na led i tako se hladi u sekundi, kako bi aroma ostala u kafi.

Za japansku kafu trebaće malo “hipsteraja” – odnosno aparatura za pripremu pour over metodom koju je najlakše opisati kao izlijevanje vruće vode preko kafe kako bi se ekstrahirala. Zatim se te kroz filter (može biti od papira, metala ili tkanine) kafa filtrira u posebni vrč ili šalicu. Entuzijasti pritom itekako vode računa o kvalitetu kafe, stepenu mljevenosti kafe, gramaži i temperaturi vode pa su im osim drippera, mlin za kafu, čajnik s tankim vratom, vaga i termometar obavezna oprema.

Japanska hladna kafa:

28 g kafe

230 ml vode

230 g leda (oko 8 kocki leda)

Priprema:

1. Sameljite kafu i zakuvajte vodu.

2. Stavite led u vrč za pour over kafu, a kavu stavite u filter iznad leda.

3. Polako izlijevajte vruću vodu i ostavite da kaplje po ledu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare