17. Juna 2020.

Amerikanci reagovali na Đokovićeve “ekstremne uslove”

Big Portal

Mnogi vrhunski teniseri, predvođeni Novakom Đokovićem i članovima Adrija tura, nisu bili za održavanje US opena prema pravilima koja su im tada bila predstavljena.

Tada pravila koja bi morala da stupe na snagu kako bi se turnir održao nisu bila zvanično poznata, ali se pominjalo ostajanje u karantinu na aerodromu od dve nedelje, samo jedan član ekipe na turniru…

Đoković je predvodio talas koji nije bio za odigravanje turnira pod takvim “ekstremnim uslovima”, ali su se oni, kako stvari stoje, promenili.

US open je u saopštenju naznačio da je prioritet broj jedan zdravlje igrača, a prioritet broj dva dobijanje renking poena, nagradnog fonda i optimalan utisak.

“Igrači su naš glavni prioritet i planiramo da im pružimo doživljaj prve klase”, pored ostalog piše u saopštenju, te se dodaje da svi dalje navedeni protokoli mogu da budu promenjeni.

US open neće početi US openom, već će se pre toga odigrati Sinsinati koji će, pored vremena, promeniti i mesto održavanja turnira.

Sinsinati će se odigrao od 22. do 28. avgusta (kvalifikacije 20. i 21.), dolazk u hotele će biti moguć od 15, a sam Grend slem će početi 31. avgusta i trajaće do 13. septembra.

Ukupna kompenzacija turnira biće 60.000.000 dolara, a u nju će spadati nagradni fond za oba turnira, troškovi hotela, po 3,3 miliona za svaki tur kako bi se pomoglo igračima na koje će uticati otkazivanje kvalifikacija i generalno nemogućnost zarade novca.

U Sinsinatiju će učestvovati 56 takmičara u singlu, prethodno 48 u kvalifikacijama, a 32 u dublu. Na US openu će biti 128 takmičara, kao i uobičajeno, ali bez kvalifikacija, dok će u dublu biti takođe 32.

Jedan od glavnih razlog zbog kojih Novak nije bio za održavanje turnira i zbog kojih je uslove nazvao esktremnim je taj što je, prema tadašnjem planu, igračima bilo dozovljeno da sa sobom imaju jednog člana ekipe, kao i ostajanje u karantinu na aerodromskom hotelu od čak dve nedelje.

To se, izgleda, promenilo, jer u novom saopštenju piše da bi svi igrači imali pravo na dve hotelske sobe od kojih bi u svakoj moglo da bude po dve osobe (samo prvu im plaća turnir).

Takođe, biće dozvoljeno iznajmljivanje kuće i van Menhetna (očekivana cena 40.000 dolara), ali nije jasno da li će osobama koje su u njoj budu nalazile biti dozvoljeno da sa igračima provode vreme uopšte, to jest u kompleksu US opena.

“Ne bismo smeli da jedemo, da se tuširamo u kompleksu… Smeli bi da imamo jednu osobu samo sa nama, u Novakovom primeru on bi smeo da povede trenera, ali ne bi smeo ženu”, bile su reči Saše Zvereva pred početak Adrija tura u Beogradu, a sada, manje od nedelju dana kasnije, glavne stvari koje je pomenuo su se potpuno promenile.

Novak će definitivno smeti da povede ženu, ukoliko ona to bude želela, a igračima će takođe biti dozvoljeno korišćenje svlačionica i tuširanje u samom kompleksu – uz mere rigoroznije od običnih.

Određeni apartmani u kompleksu će biti korišćeni od strane prvih 32 nosioca turnira, a moći će da se koristi i teretana u samom kompleksu, takođe uz mere socijalnog distanciranja, sanitaciju, čišćenje…

Često testiranje neće biti nešto što bez čega će moći da prođe turnir, s obzirom da će sve osobe koje budu bile deo turnira biti testirane 1-2 puta nedeljno.

Merenje temperature i upit o simptomima će biti svakodnevnica, svi koji budu u kompleksu će morati da nose zaštitne maske sem ako treniraju ili igraju meč, i tako dalje, i tako dalje…

Ono što i dalje predstavlja najveći problem je ukoliko se desi da se igrač zarazi i bude pozitivan na testu, on će morati da bude smešten u izolaciju i on će biti u smešten u protokol Centrar za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC).

https://twitter.com/Tennis_Majors/status/1273001624554725378

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare