17. Aprila 2020.

Poslije kritika Kina poziva na ujedinjenje

Big Portal

Kritike su upućene Pekingu oko njegovog upravljanja epidemijom.

“Imperativno je da se sve zemlje ujedine u borbi protiv epidemije i da pobede u ratu”, protiv kovida 19, rekao je novinarima portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lidžijan.

U intervjuu za Fajnenšal tajms objavljenom sinoć Makron je ocenio da postoje mračne zone u kineskom upravljanju epidemijom koronavirusa, posle njenog pojavljivanja u centru zemlje krajem 2019.

Makron je ocenio da je “naivno” reći da je način na koji je Kina upravljala krizom bio bolji od načina drugih zemalja. “Ne znamo to. I čak ima očigledno stvari koje su se dogodile o kojima ne znamo”, rekao je Makron.

On je to rekao na pitanje da li su autoritarni režimi u boljem položaju da savladaju krizu.

Portparol kineskog ministarstva ocenio je danas da je “beskorisno” raspravljati o prednostima i manama raznih političkih sistema i da je važno ujediniti se u borbi protiv pandemije.

Dan pre Makronove izjave je kineskog ambasadora u Parizu pozvao francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv je Drijan na razgovor i zamerio mu zbog kritike Pekinga zapadnjačkom odgovoru na kovid-19. Kina je u sredu navela da se radi o “nesporazumu”.

Jelisejska palata navela je da je Makron rekao da je u demokratijama, koje garantuju slobodu informacija i izražavanja, upravljanje krizom transparentno i predmet je rasprava, suprotno od režima u kojima se informacije kontrolišu.

Rezervama francuskog predsednika prema načinu kineskog upravljanja krizom prirdružuju se London i Vašington. Velika Britanija je juče upozorila Kinu da treba da odgovori na teška pitanja o pojavi virusa i zašto ga nije zaustavila ranije.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je optužila Peking da je “krio” ozbiljnost epidemije na početku u Kini, i zamrzao američko finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zamerajući joj da podržava kineske stavove.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare