17. Aprila 2020.

Lijek ”remdesivir” pokazao potencijal protiv Covid-19

Big Portal

‘’Svi pacijenti koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju leka imali su teške respiratorne simptome i temperaturu, ali mogli su da napuste bolnicu posle manje od nedelju dana lečenja’’ prenosi CNN.

“Najbolja vest je da je većina naših pacijenata već otpuštena, što je sjajno, rekla je dr Ketlin Mulan, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu u Čikagu, koja vodi kliničko ispitivanje.

MOŽDA VAS ZANIMA

Ne postoji odobrena terapija za Covid-19, koja kod nekih pacijenata može izazvati tešku pneumoniju i akutni respiratorni distres sindrom. Ali Nacionalni instituti za zdravlje organizuju ispitivanja na nekoliko lekova i drugih lečenja, među kojima je i Remdesivir. Lek je testiran protiv ebole sa malim uspehom, ali više studija na životinjama pokazalo je da lek može i da spreči i leči koronavirus , uključujući SARS (Teški akutni respiratorni sindrom) i MERS (Respirator Bliskog Istoka).

Još u februaru, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je remdesivir pokazao potencijal protiv Covid-19.

Prema rečima Ketlin Mulan, specijaliste zadužene za ovaj eksperiment, dva pacijenta su preminula, a velika većina je otpuštena iz bolnice.

Ispitivanja leka su takođe u toku u desetinama drugih kliničkih centara.

Kompanija Gilead, američka kompanija za biotehnologiju, sponzoriše testove na leku na 2.400 pacijenata sa teškim Covid-19 simptomima širom sveta. Takođe je testiranje leka na 1.600 pacijenata sa umerenim simptomima u 169 bolnica i klinika širom sveta. Iz te kompanije su rekli da očekuju rezultate do kraja meseca.

“Ukupnost podataka treba analizirati da bi se izvukli zaključci iz testiranja. ‘’Trenutni izveštaji jesu ohrabrujući, ali , za sada, ne pružaju statističku snagu potrebnu za utvrđivanje profila sigurnosti i efikasnosti remdesivira kao leka za Covid-19” prenosi CNN.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare