16. Aprila 2020.

VW Touran “na tankom ledu”, vjerovatno ga mijenja električni kombi

Big Portal

Krosoveri i SUV modeli postepeno zauzimaju pozicije koje su nekada u auto-industriji držala praktična MPV vozila. Uprkos tome, jedan od popularnijih minivanova u Evropi, VW Touran, i dalje opstaje na tržištu.

Za sada je izvesno da će u prodaji biti još par godine, a posle toga bi mogao da ode u penziju.

Nedavno je najavljeno da će i proizvodnja većeg MPV modela, VW Sharana, najverovatnije biti okončana krajem godine, dok je njegov sestrinski automobil, Saet Alhambra takođe zvanično ukinut.

Ipak, Volkswagen neće ostati bez predstavnika u ovom segmentu, ali će nasledink po svemu sudeći imati električni pogon.

Naime, kako piše Autocar, nemački proizvođač planira da 2022. lansira električni kombi I.D. Buzz, kao duhovnog sledbenika čuvenog modela iz 1960-ih, koji se širom sveta prodavao pod raznim oznakama – Bulli, Kombi, VW bus ili Microbus.

Na taj način, Volkswagen želi da pokaže da ima sluha za onaj deo kupaca kojim je potrebno funkcionalno MPV porodično vozilo, koje možda ne izgleda atraktivno kao neku urbani SUV, ali je izuzetno praktično.

Nemački proizvođač tvrdi da minivanovima nisu odbrajani dani, iako su danas manje traženi nego pre 10-20 godina. Ipak, u VW smatraju da ih je potrebno učiniti privlačnijim nego što su to aktuelni MVP modeli.

Zato će, prema njihovim rečima, budući električni I.D. Buzz “buditi emocije svojim dizajnom”. Inače, ovaj model je najavljen još 2017. istoimenim konceptom, a produkcijska verzija bi trebalo da bude dostupna u najmanje dve varijante – sa jednim i dva elektromotora.

Prva varijanta bi imala zadnji pogon i oko 270 KS, dok bi model sa 2 elektromotora i pogonom na sva 4 točka razvijao oko 370 KS. Podsećamo, koncept iz 2017. godine imao je autonomiju od 435 km i dva električna motora ukupne kombinovane snage 370 “konja”.

Električna energija se skladištila u bateriji kapaciteta 111 kWh.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare