29. Marta 2020.

Svako zlo ima svoje dobro – najpoznatiji pješački prelaz, na Ebi roudu konačno u novom ruhu

Big Portal

Album Ebi roud, poslednji je koji su „Bitlsi“ na okupu snimili, iako je Let it be objavljen posle njega, zbog prevelikih troškova i žurbe da se što pre završi,  omot je dobio tako što su članovi „liverpulske četvorke“ izašli ispred studija i napravili nekoliko fotografija na pešačkom prelazu.

https://twitter.com/BurgerCentraal/status/1243582318301925376

Tako je ova londonska ulica postala poznata i magnet koji već 50 godina privlači turiste. Ulica je zbog epidemije koronavirusa ostala ne samo bez turista, već i lokalnog stanovništva, što je komunalnim službama pružilo idealnu priliku da čuveni pešački prelaz osveže novim slojem boje.

Inače, ovaj pešački prelaz u ulici Ebi roud je 2010. godine u Velikoj Britaniji dobio status zaštićenog kulturnog dobra i tako ušao u rang sa poznatim građevinama i spomenicima.

„Ovaj londonski pešački prelaz nije ni dvorac ni katedrala, ali je zahvaljujući ‘Bitlsima’ i njihovoj fotografiji snimljenoj jednog avgustovskoj jutra 1969. godine, dobio podjednako veliku važnost kao bilo koji drugi kulturno-istorijski spomenik iz naše baštine“, naveo je Džon Penrouz, tadašnji ministar za turizam i baštinu, obraćajući se novinarima pre deset godina.

https://twitter.com/noahkalina/status/1243632382407778304

Ebi roud – ulica, ali i istoimeni studio u kojem je album „Bitlsa“ snimljen, nalaze se la listi spomenika druge kategorije, zajedno sa gradskim zidinama iz Bata, bibliotekom Univerziteta u Kembridžu i Galerijom Tejt. To znači, da bilo kakve popravke ili izmene mora da odobri nadležna lokalna uprava.

Izvor. RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare